Aluminiumsproduksjonen i Sør- Norge kan være truet av høye strømpriser. Lllustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB

Aluminiumsverket Alcoa Lista stenger en av tre produksjonslinjer som følge av strømprisene. Hver linje produserer rundt 2.600 tonn aluminium i måneden.

Aluminiumsindustrien her i landet ble delvis grunnlagt på basis av god tilgang på rimelig strøm. Denne industrien har vært en bærebjelke for industri, arbeidsplasser og velstandsutvikling i distriktene.

Men nå butter det imot, som følge av den pressede strømsituasjonen, en situasjon myndighetenes såkalte grønne veivalg i energipolitikken har bidratt til å skape.

NTB melder at Aluminiumsverket Alcoa Lista ser seg nødt til å stenge ned deler av sin produksjon:

– Det er ikke noe som ligger lett om hjertet å stenge ned en produksjonslinje, sier verkssjef Grethe Hindersland ved Alcoa Lista til E24.

Begrunnelsen for nedstengingen er dagens ekstremt høye strømpriser på over 6 kroner kilowattimen, opplyser selskapet i en pressemelding. Med slike priser på en sentral innsatsfaktor som strøm, bortfaller mye av grunnlaget for denne industrien i Sør-Norge.

Heldigvis for selskapet har man fått en viss hjelp fra strømprodusenten. Alcoa Lista og Statkraft har blitt enige om en ordning, inngått på kommersielle vilkår, som vil gi selskapet bedre og mer forutsigbare kostnader til vinteren og ut i neste år.

Alcoa har to aluminiumsverk i Norge, ett på Lista i Farsund kommune i Agder og ett i Mosjøen i Nordland. Situasjonen i Mosjøen er annerledes ettersom strømprisene i nord er mye lavere.

Alcoa Lista består av elektrolysehaller og støperi, og produserer pressbolter som brukes til ekstrudering, en industriell produksjonsmetode som brukes for å bearbeide metaller og plaster.

Den lokale bedriften har rundt 270 heltidsansatte, men ingen av dem blir permittert eller sagt opp som følge av nedstengingen, ifølge E24.

Det er flere bransjer som rammes, les også: 

Papirfabrikk stanser produksjonen på grunn av de høye strømprisene

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.