Kommentar

Boken som indirekte var opphav til Jyllands-Postens Mohammed-tegninger, Kåre Bluitgens «Koranen og profeten Muhammeds liv» er for sterk for mange danske skolebibliotek, til tross for glimrende kritikker. Den blir enten ikke innkjøpt eller utlånt til elvene.

Skolebibliotekarene er redd at elevene vil bli provosert. Bluitgen er oppgitt. Han sier han kun har brukt tradisjonelle kilder.

Boken er en presentasjon av profetens liv for barn. Men bibliotekarene mener den avviker for sterkt fra det som er muslimske barns oppdragelse. Bluitgen mener det er feil å diskriminere på den måten, når man heller ikke gjør det for kristne barn.

boken har etter udgivelse i januar solgt mere end 7000 eksemplarer og har fået gode anmeldelser, blandt andet i skolebibliotekernes eget blad, der beskrev bogen som «en gave til ethvert skolebibliotek både til de muslimske børn og til alle os andre».

Alligevel tøver flere skolebiblioteker med at sætte bogen direkte til udlån, mens man andre steder holder den helt væk fra hylderne.

Det sidste gælder blandt andet på Parkskolen i Struer, hvor bogen ganske vist er indkøbt, men kun til lærerbiblioteket.

– Det skyldes ikke Muhammed-sagen, eller at vi vil udøve censur. Men det er en meget voldsom bog, og hvis den læses uden samtale med en voksen, vil den give et forkert billede af islam, ikke mindst muslimers syn på andre religioner. Derfor har vi valgt at lade bogen være forbeholdt lærerne, som så kan inddrage afsnit af den i undervisningen, siger skolebibliotekar Søren Langkjær, der derimod ikke har valgt at holde eksempelvis Bibelen væk fra hylderne.
..
Hellig Kors Skole på Nørrebro i København har endnu ikke købt bogen, men heller ikke her forventer man at udlåne den til skolens elever, hvoraf mere end 80 procent er tosprogede.

– For mange af vores elever vil bogens tegninger virke som en provokation og jeg er ret sikker på, at den hurtigt vil blive overtegnet eller ødelagt på anden måde, siger skolebibliotekar Bente Christiansen.

Samme vurdering har Hillerødgades Skole på ydre Nørrebro, som har mere end 95 procent tosprogede elever.

– Det er en bog, der kan føre til skarpe reaktioner hos nogle af børnene, så jeg kan godt forestille mig, at vi lader bogen være forbeholdt lærerne. Men jeg vil tage det op i et større forum, inden vi køber bogen og beslutter os, siger bibliotekets leder, Anne-Grete Lorenzen.

Bluitgens har i en årrekke arbeidet ved Blågårdskolen på Nørreport i København. Han ble med årene alarmert over at det anvendes to standarder i Danmark: en for innfødte dansker og en annen for innvandrere, særlig muslimer. Han ønsket å lufte ut, og få frem praten som foregår på bakrommet.

Det var under arbeidet med boken om Muhammed at Bluitgen opplevde problemer med å få noen til å illustrere boken. Han kom til å nevne det for en gammel venn som var begynt i Ritzau, som skrev om det. Så begynte ballen og rulle.

Nå opplever Bluitgen at boken hans er for farlig for muslimske elever. For ham vil det nok være en bekreftelse på at han har rett.

– Hvis der er noget galt med bogen, er det nærmere, at den er for ukritisk over Muhammed, da jeg kun har brugt de traditionelle, muslimske kilder. Og når man så ved, at bibliotekerne ikke har problemer med at udlåne Bibelen virker det bare som et misforstået hensyn til islam, siger Kåre Bluitgen.

Skolebørn må ikke låne Muhammed-bog
http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel:aid=293430