Vigeland ungdomsskole i Lindesnes kommune har så dårlig råd at elevene må rekke opp igjen strikkeluene de lager i håndverkstimene for å bruke garnet om igjen. Dette blir resultatet når budsjettet er 21 kroner per elev.

Kunst- og håndverkslæreren Elise Skjæveland forteller til Fædrelandsvennen at hun for tre år siden hadde 40.000 kroner årlig å bruke til materialer. Budsjettet er nå redusert til 5000 kroner året.

– Vi lærere tar også med private ting hjemmefra til elevene. Jeg har tatt med både lim og garn, forteller hun.

Nå må elevene bruke tid på å rekke opp garnet av blant annet luer som de har strikket. De får ikke lenger lov å ta med seg hjem det de har produsert. Dette er selvsagt ikke særlig gunstig for elevenes motivasjon.

– Det sitter langt inn å si det til dem. Da mister de helt motivasjonen til å bruke et halvt år på ei lue som bare må rekkes opp igjen, sier Skjæveland.

I høst tok en elev med seg en pussemaskin og pussepapir hjemmefra til skolen, som hele klassen fikk bruke. Produktene ble senere solgt på en skolebasar.

– Så da kjøpte elevens foreldre noe til 300 kroner laget av utstyr de selv eier. Da kjente jeg på flauhet.

Dessuten er det brudd på loven å ta med privat materiell på skolen. Dette bryter med gratisprinsippet.

– Vi kan pakke det inn og kalle det gjenbruk. Men det er jo brudd på loven, sier hun.

Lærerne må altså overse at foreldre har begynt å levere sekker med garn til skolen, for at elevene skal få større glede av undervisningen i kunst og håndverk.

Vigeland ungdomsskole, Lindesnes. Foto: Lindesnes kommune

Må spare 28,6 millioner

Oppvekstsektoren i Lindesnes kommune må spare inn 28,6 millioner kroner på de neste fire årene. Vigeland ungdomsskole har fått et sparekrav på 3,3 millioner kroner.

– Det betyr å kutte i alt ekstra til elevene – alt som ikke er lovpålagt. Så julegrøten ble kuttet ut, likeså pølseutdeling i skolegården en gang i året, sier rektor Morten Gabrielsen.

Budsjettet for å fremme bedre læringsmiljø og sosiale aktiviteter for elevene er redusert fra 40.000 til 4000 kroner, noe som utgjør 19 kroner og 20 øre per elev.

– Det holder jo ikke akkurat langt. Utfordringen er at det ikke ser ut til å bli noe bedre de neste årene, konstaterer rektoren.

Kommunalsjef for oppvekst Einar Buø forstår utfordringene skolene har, men legger til at enhetene har handlingsrom innenfor sitt budsjett.

– På grunn av færre elever de neste årene, får vi mindre rammetilskudd fra staten. Dette kommer i tillegg til at vi allerede har for høye driftsutgifter, sier han.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp Mesteren og Margarita her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.