Regjeringen endrer forslaget om å kutte i støtten til friskolene i 2024. Dette bekrefter kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).

Tidligere har regjeringen varslet kutt på over en halv milliard kroner over fem år til friskolene her i landet. Etter enorm motstand fra friskolene lages det en ny innretning på pengestøtten, skriver VG.

Dette skjer samme dag som det er planlagt en demonstrasjon mot friskolekuttene foran Stortinget.

Lars Lillo-Stenberg fra deLillos skal opptre under demonstrasjonen. Han har i mange år hatt barn i Steinerskolen, som han selv var elev ved på 70-tallet. Han sa til VG tidligere at han har tro på at den nye kunnskapsministeren vil kutte ut å kutte i støtten til friskolene.

Nå skal regjeringen sette ned en arbeidsgruppe se på kuttene.

– Kuttet fra høsten 2024 vil bli vurdert på nytt i revidert nasjonalbudsjett til våren, i lys av resultatene fra arbeidsgruppen. Arbeidet vil føre til justeringer av tilskuddet til privatskoler, slik at den samlede nedgangen i tilskudd blir mindre enn det opprinnelige anslaget på 515 millioner kroner, opplyser kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).

Kuttforslaget ble begrunnet med at Kunnskapsdepartementet oppdaget at de friskoler med kombinert barne- og ungdomstrinn fikk mer i støtte enn med rene barneskoler.

Kombinerte barne- og ungdomsskoler fikk dobbelt smådriftstilskudd for de første 42 elevene sammenlignet med like store barne- eller ungdomsskoler.

SV erklærte nokså raskt at de ikke kunne love sin støtte til det upopulære kuttforslaget, og friskoler over hele landet protesterte. Flere foreldre har fortalt hvordan det å bytte til friskoler har vært en kraftig forbedring av livene for mange skolebarn.

En mor forteller om sønnen, som ble mobbet både psykisk og fysisk på den offentlige skolen, og det gikk så langt at gutten sa at han ønsket å dø. Så flyttet foreldrene sønnen til Kongshaugen kristne grunnskole i Sandefjord.

– Han har fått det så enormt mye bedre her. Jeg hadde aldri hatt muligheten til å sende ham hit, hvis det hadde vært dyrere, sier hun.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.