Regjeringen arbeider med en nasjonal skolematordning, med statlig finansiering, som skal sikre skolemat til alle elever over hele Norge.

Dette ifølge Dagbladet. Arbeiderpartiet har sett flere Høyre-kommuner fjerne skolematen landet rundt. Derfor ønsker Ap-regjeringen en nasjonal ordning, slik at skolemat blir obligatorisk.

– Jeg traff en rektor på en skole som hadde skolefruktordning. Hun fortalte om en gutt som sto med to epler på slutten av dagen. Han spurte om han kunne ta med det ene eplet hjem til broren, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun.

Hun blir blank i øynene, og tar en pause.

– Det er så store forskjeller der ute, vi aner ikke.

Både Oslo og Stavanger har gjeninnført den klassiske norske matpakka, som tydeligvis anses som en uoverkommelig utfordring for de «sårbare».

Selv om tilbudet skal være «an offer you can’t refuse», så hevder Nessa Nordtun at dette skal være frivillig.

– Det er viktig at skolene ønsker det selv. Og at de får ekstra ressurser så dette ikke går ut over lærernes jobb, sier Nessa Nordtun

– Vi innførte det for 7000 barn i Stavanger. Det ble veldig populært, selv om det var noen oppstartsproblemer. I Sverige har de hatt dette i 100 år, så det er fullt mulig.

For velfungerende familier med litt kresne barn vil en slik ordning føre til at man må betale dobbelt. Først må man finansiere skolematen til alle andre skoleelever. Deretter må man finansiere matpakkene til sine egne barn.

Argumentene til regjeringen er velkjente: Det dreier seg om sosial utjevning og økt sosial mobilitet. Ansvaret til foreldrene skal dermed reduseres.

Skolematen skal følge de sterkt kritiserte kostholdsrådene, og vil derfor trolig bli svært klimavennlig.

– Det blir gratis, og vil følge de norske kostholdsrådene. Ut over det får man bruke sunn fornuft, sier Nessa Nordtun.

Det er uvisst hvor kunnskapsministeren vil finne «gratis» mat.

Høyres utdanningspolitiske talsperson, Jan Tore Sanner, er ikke imponert. Han mener kunnskapsministeren heller bør fokusere på de elendige Pisa-resultatene.

– Kari Nessa Nordtun burde heller bruke de store pengene på å få mer kunnskap i skolen, og satse på lærernes kompetanse, sier Sanner til NTB.

Les også:

Byrådet i Oslo med nytt «klimatiltak»: Vil stanse servering av kjøtt i barnehagene

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.