Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserer Høyre-ordførere for å reversere flere velferdstiltak, samtidig som kommunale avgifter skyter i været i flere byer.

Dette skriver NTB-Andreas Løf og Marius Helge Larsen.

– I fjor høst overtok høyrepartiene makten i flere kommuner. Det var smertefullt, aller mest for folk der ute. Nå kommer resultatene veltende inn. Og overskriften er: Reversering. Ofte med den konsekvens at folk får dårligere råd, sa Støre i en tale til Aps landsstyre mandag.

Blant annet klager Støre på at Høyre i Oslo har fjernet «gratis» skolemat ved Blindern videregående skole.

– Det nye høyrebyrådet rykker altså ut – og tar skolematen fra sultne elever i Oslo. I en tid vi vet mange sliter med økonomien, sa Støre.

Støre nevner ikke strømpriskrisen, inflasjonen, kronas forfall og rekordhøye antall konkurser som en mulig forklaring på hvorfor norske familier sliter økonomisk. Når en gjennomsnittlig familie taper kjøpekraft på over 200.000 kroner på et par år, så har det faktisk konsekvenser.

Dette har skjedd med Støre i førersetet. Høyre har bidratt sterkt, men uansett er det faktisk Støre som er statsminister nå.

Denne gratis skolematen er ei heller gratis. «Gratis» er et fantasiord, noen må tross alt betale for maten. De av oss som har barn som ikke orker å spise lettost og margarin må betale dobbelt: Vi må finansiere maten til alle de andre ungene, mens vi fortsatt smører matpakke til våre egne barn (eller sørger for at de fikser det selv, helst allerede fra første trinn på barneskolen).

Nestleder i Høyre, Henrik Asheim, svarer på kritikken.

– Da handler det om politiske prioriteringer. Jeg står godt i at Støres svar er gratis skolemat, mens vårt svar alltid har handlet om å stille krav til at lærerne skal ha fordypning i faget de skal undervise i, gi lærerne nye karriereveier i skolen, stille krav om at elevene må møte på skolen med mindre de er syke og hvor innsatsen skal settes inn tidlig, ikke sent, sier Asheim.

Men Støre fortsetter med sin kritikk av Høyre, og peker på at Høyre i Asker har økt vannavgiften med 38 prosent fra i fjor til i år.

Han glemmer dog å nevne at Asker kommune tapte 150 millioner kroner i skatteinntekt etter at Støre-regjeringen fikk Røkke til å flytte til Sveits, sammen med en hel haug av andre foraktede milliardærer.

En økning i vannavgiften er ille nok, men i en situasjon hvor den norske krona stuper, strømprisen eksploderer og inflasjonen er ute av kontroll så er vannavgiften bare toppen av Støres kransekake.

Støre forsøker å late som at han er på vanlige folks side, og vil flå de rike.

– En valgkamp der høyrepartiene mobiliserer milliardærer for å vinne. Men der vi skal mobilisere det brede laget av befolkningen. AUF, fagbevegelsen og hverandre. Og la meg slå det fast her og nå: Vi skal vinne valget, avsluttet Støre talen, til stående applaus fra landsstyremøtet.

Det er jo Støre som deler ut milliarder i subsidier til spesialister i tilkaringsvirksomhet. Vi vanlige folk flås, uten stans. Nok en gang: Dette vil neppe bli endret hvis Erna kommer tilbake. Men det er altså Støre som sitter med ansvaret nå.

Heldigvis har Støre Israel som fiende, og alt handler om å hjelpe Hamas-fansen.

– Vi er en time på etterskudd. Men det er en time i påminnelse om at det er et stort engasjement i byen vår og i landet vårt, og et stort engasjement rundt det forferdelige som skjer i Midtøsten, i Gaza, sa Støre.

Det er trist å føle skam over å være norsk. Men ekte nordmenn er ikke som Støre, så skammen kan forkastes av alle som ikke har stemt på denne tåkefyrsten.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.