Husløse i stort antall, så stort at det ble et policy-spørsmål, dukket for alvor opp i California. Los Angeles har 60.000 og de bor på gaten og gjør fra seg der. Liberal politikk gjør at myndighetene ikke kan gripe inn. Men Demokratene vil likevel holde døren oppe for illegale som strømmer over en åpen grense. Den samme merkelige empati for fremmede ser vi i Norge og Vest-Europa. For dem mobiliseres et engasjement vi ikke ser for egne borgere. Det er en slags forakt for sitt eget som er historisk enestående. Foto: John Minchillo / AP / NTB

En ung mann fra Midtøsten uten beskyttelsesbehov har i samsvar med stortingsvedtatt asylpolitikk fått beskjed av myndighetene om å forlate Norge. 

Han har bodd her i noen år fordi hans mor løy seg til opphold for seg og familien. Det er imidlertid ikke årsaken til at han skal returneres. Mannen har familie i Jordan og blir vurdert til ikke å være i fare for liv og helse om han sendes dit. I Norge har han ikke noe å gjøre – ganske enkelt fordi han ikke har behov for beskyttelse.

Mannen er bosatt i Asker, hvor kommunen har vedtatt å betale bortimot en kvart million kroner til dekning av mannens utgifter i samband med rettstvister for å krangle seg til opphold i Norge. Dette er et hverdagseksempel på norsk rasisme. Fattigfolk i Asker av norsk herkomst får ikke kostnader til private rettssaker dekket av kommunen, men muslimer får det. Det er flere steder arrangert demonstrasjoner og fakkeltog til støtte for at den utviste muslimen må få varig opphold i Norge.

Ordførerne i nær 100 kommuner har signert et opprop til Regjeringen om å sette fortgang i arbeidet med å hente afrikanere fra den greske Moria-leiren og har erklært at kommunen de representerer står klar til å bosette dem.

Men å bosette egne, husløse landsmenn – det bryr kommunene seg om med mindre entusiasme. Statistisk Sentralbyrå regner med at om lag 5 000 nordmenn er hjemløse i sitt eget land. De er uten fast bopel og har et usselt liv. De bor mer og mindre på gaten og tar inn der det er mulig å få ly i vinternatten. 

Vi har aldri hørt om fakkeltog til fordel for nordmenn som sliter med livet sitt. Fattig-Ola Nordmann får slite alene. Hvis noen av lesere kjenner til demonstrasjonsmøter med krav om at myndighetene må gjøre livet lettere for samfunnets utstøtte, vil vi gjerne vite om det.

Det er 20 år siden tidligere statsminister Odvar Nordli på årsmøtet i Hedmark Ap refset den gjestende statsminister Jens Stoltenberg og kalte det en skam at 100 000 norske barn tilhører familier med inntekt under EUs fattigdomsgrense.

I dag er antallet langt større. Det er voksende nød i Norge. Frelsesarmeen og Kirkens Nødhjelp melder at langt flere enn før ber om en håndsrekning. Bare i Trondheim har Norsk Folkehjelp over 1 000 navn på listen over de som mottar hjelp.

Tidlig på 1950-tallet hadde Adresseavisen vinters tid annonser fra Trondhjems Skiklub med teksten «Barn på ski er glade barn». Klubben ba folk og bedrifter om pengegaver, slik at fattige barn uten ski kunne få det av skiklubben. Også 70 år senere er det titusener av norske barn som utestenges fra idrett og turliv som følge av familiens økonomi.

Dette skjer i et samfunn som flyter over av penger, men omsorg for fattigfolk er ikke noe makthaverne bryr seg noe særlig med. Derimot har de flust med penger til egne hobbyer og utenforliggende formål. Jens Stoltenberg ødslet vekk 10 milliarder på tankespinn på Mongstad. Nå bygger Erna Solberg klimaluftslott for 25 milliarder. Milliardene flyr ut av landet til formålsløs uhjelp og sponsing av jungelskogeiere i Brasil. Millioner er gitt i koronastøtte til velstående sangartister for å holde julekonserter. Den offentlige sløselisten er lenger en lang.

Julen er til for å minnes Han som sa at «Alt dere gjorde mot én av disse mine minste brødre, det gjorde dere mot meg». Dette er fremmed lære for makthavere som prioriterer egne favoritter fremfor landsmenn som sliter med sin livsførsel. Norge har kristen formålsparagraf, kfr. Grunnlovens § 2. Men det forplikter ikke Makta. Fattigfolk får Frelsesarmeen ta seg av.

Men juleevangeliet gir håp. Tre vise menn vandret gjennom ørkenen. De fulgte Betlehemsstjernen og kom frem til stallen hvor selve ledestjernen var født. Fra Ham skinner troen, håpet og kjærligheten. Den som vandrer i Hans lys har noe godt i vente.

God jul – og et godt nytt år i håpets og lysets tegn!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.