Det danske nasjonalkonservative partiet Nye Borgerlige opplever en voldsom fremgang, og passerer Venstre. Partileder Pernille Vermund er ikke overrasket, men kaller det bemerkelsesverdig. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB

Det danske partiet Venstre, som kan sammenlignes med det norske partiet Høyre, sliter i motvind. I en ny stor meningsmåling havner Venstre under 10 prosent. Det innvandringskritiske og nasjonalkonservative partiet Nye Borgerlige fosser frem og får større oppslutning enn Venstre.

Venstre har en lang historie på over 150 år og hadde Lars Løkke Rasmussen som statsminister inntil juni 2019. De får 9,8 prosents oppslutning på målingen fra Electica, skriver Avisen Danmark. Det betyr at oppslutningen er mer enn halvert, fra 23,4 prosent ved siste folketingsvalg i 2019.

Nye Borgerlige er et relativt nytt parti som ble stiftet i september 2015 av Pernille Vermund og Peter Seier Christensen. Under Vermunds ledelse kom det nye partiet inn på Folketinget i 2019, med 2,4 prosent av stemmene og fire representanter.

På denne målingen får Nye Borgerlige hele 11 prosents oppslutning. Det er opp fra 2,4 prosent under valget i 2019. Dette må nesten beskrives som et jordskjelv i dansk politikk.

Målingen er dog utført av en ny aktør som bruker en litt annerledes metode, og som anklages av Venstre for å være «kjøpt og betalt».

Venstre har ikke ønsket at kommentere meningsmålingen. Politisk ordfører Sophie Løhde har sendt følgende SMS til Avisen Danmark:

«Vi kommenterer ikke på målinger, der er er købt og betalt af den socialdemokratiske del af fagbevægelsen.»

Socialdemokratiet, som tok over regjeringsmakten i 2019, går på denne målingen markant frem fra 25,9 til 32,6 prosent.

Men det er altså slik at selv om Venstre går tilbake, er det ingen tilbakegang for hele den borgerlige siden. Nye Borgerliges fremgang er nevnt, men også Det Konservative Folkepartiet passerer Venstre. De går opp fra 6,6 til 12,6 prosent, ikke langt unna en dobling. Dansk Folkeparti (DF) går litt tilbake med 7,6 prosent på Electica-målingen. DFs store fall kom allerede før valget i 2019, da oppslutningen stupte fra 21,1 til 8,7 prosent.

Kilde: Electica, grafikk: Mikkel Petersen

 

To valgforskere har blitt bedt om å vurdere meningsmålingen.

Statskundskabsprofessor på Aarhus Universitet Rune Stubager og statskundskabsprofessor på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen. Der er intet i målingen, der får alarmklokker til at ringe hos dem.

– Denne måling har en kvalitet på linje med andre målinger. Den ligner også andre målinger. Der er nu en perlerække af målinger på tværs af institutter, der viser samme tendens – at Venstre i den grad er trængt i defensiven, siger Kasper Møller Hansen.

– Målingen bekræfter billedet af, at vi har et opbrud på vej, hvor Nye Borgerlige står stærkt og stjæler vælgere fra Venstre og DF. Der bliver virkelig rørt i den værdipolitiske gryde i øjeblikket.

Feilprosenten for målingen anslås til maksimalt 1,5 prosentpoeng, men bare ett prosentpoeng for Nye Borgerlige.

Pernille Vermund er ikke overrasket over fremgangen for sitt parti.

– Vi har haft en opadgående kurve, fra vi kom i Folketinget, så det kommer ikke bag på mig. Men man må også sige, at det er bemærkelsesværdigt, at et gammelt regeringsbærende parti, der kalder sig det store dyr på savannen, bliver passeret af os, der kom i Folketinget første gang ved sidste valg som et af de mindste partier.

Det var vært stor uro i Venstre etter at det nylig ble vedtatt at Inger Støjberg skulle stilles for riksrett for å forsøke å forhindre at barnebruder forble i samliv med ektemannen etter ankomst til Danmark. Forslaget fikk støtte fra et flertall i Venstres folketingsgruppe. Hun ble altså sviktet av sine egne partifeller.

Støjberg, som var en populær men også omstridt innvandrings- og integreringminister fra november 2016 til valget i 2019, har nå meldt seg ut av partiet Venstre.

Er dette et varsel om at såkalt styringsslitasje kan ramme også norske Høyre? Fremskrittspartiet har allerede gått markant tilbake etter at de kom inn i regjeringen Solberg i 2013. At Sylvi Listhaug nylig erklærte nasjonalkonservative som nærmest uønsket i partiet, har heller ikke bidratt til bedre målinger, og nå er Listhaug favoritt til å bli ny partileder etter Siv Jensens avgang.

Også Venstre og KrF risikerer å havne under sperregrensen. Høyre har vist god form på målingene under koronapandemien. Spørsmålet er om dette vil vedvare hvis en økende skepsis mot regjeringens koronapolitikk kommer til syne.

Demokratene nyter godt av striden i FrP og har vist tall på målinger på høyde med hva Nye Borgerlige oppnådde i Danmark for under to år siden.

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.