Som lyn fra klar himmel meddelte Pernille Vermund i dag at hun trekker seg som leder av Nye Borgerlige. Hun forklarer i et brev at det ikke var meningen at hun skulle sitte mer enn to perioder i Folketinget. Men beskjeden kommer uten foranledning eller varsel og ryster partiet. Hvem skal overta?

Nye Borgerlige kom som et friskt pust inn i dansk politikk da Dansk Folkeparti ikke klarte å stå imot fristelsen til å bli et støtteparti for Venstre. Thulesen Dahl hadde ledet partiet frem til et brakvalg, men ville ikke ta regjeringsansvar. Han ville veksle mellom Socialdemokraterne og Venstre. Nye Borgerlige ble til som en protest mot den sosialdemokratiske politikken: Nye Borgerlige skulle være liberalt i politikken og stramme i innvandringspolitikken. Det er dét det andre liberale partiet, Liberal Alliance, aldri har klart.

Men nå har Nye Borgerlige fått konkurranse i Danmarksdemokraterne under Inger Støjberg. De er tre partier som kjemper om de samme velgerne. Nye Borgerlige lå en stund an til 10 prosent, men valgresultatet ble langt blekere. En fremgang på to mandater, men ikke i nærheten av det de lå an til.

Problemet for et borgerlig parti er at den borgerlige blokk ikke eksisterer mer. Den er ødelagt av Venstre under Ellemann Jensen, som har gått til sengs med Mette Frederiksen. Det var totalt demoraliserende.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.