Nytt

Partileder Pernille Vermund i Nye Borgerlige kan glede seg over flere gode målinger den siste tiden.

Pernille Vermund og Nye Borgerlige har stø kurs mot Folketinget. På en ny måling får det ferske partiet 4,6 prosent, og ligger med det an til å få inn åtte representanter.

I målingen, foretatt av Norstat for Jyllands-Posten og Altinget, går Nye Borgerlige markant frem fra 2,7 prosent i august til 4,6 prosent i september.

Dermed har det nye, sterkt innvandringskritiske partiet på rekordtid krabbet seg opp på samme størrelse som de to minste regjeringspartiene.

Nye Borgerlige, ledet av Pernille Vermund, har det siste halve året ligget og vaket rundt sperregrensen, som i Danmark er to prosent. Men bildet endrer seg nå når partiet ligger an til 4,6 prosent. Flere andre målinger har den siste tiden bekreftet trenden.

Har stilt ultimatum til Løkke

Vermund har stilt knallharde krav til regjeringen for å ville støtte den, såkalt «ultimative krav». Ellers kan Lars Løkke Rasmussen se langt etter Vermunds støtte etter det kommende folketingsvalget. Blå blokk kaller kravene «umodne» og «farlige».

Kravene går slik: Det skal innføres asylstopp, kriminelle utlendinger skal konsekvent utvises etter første dom, og utlendinger skal være helt selvforsørget.

Ifølge mange «eksperter» kan Løkke ikke opfylle kravene uten å bryte internasjonale konvensjoner, og det vil han ikke. I så fall vil Pernille Vermund ikke støtte Løkke som statsminister.

Danmark skal ha folketingsvalg senest i juni neste år.

– Med Pernille Vermunds ultimative krav til en ny regerings udlændingepolitik risikerer Løkke, at Nye Borgerliges 4,6 procent går helt ud af regnskabet, sier Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

– Det er et ret vildt resultat for Vermund, der tilsyneladende både napper stemmer fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Der er efterhånden meget, der skal gå galt for Vermund, hvis hun ikke kommer over spærregrænsen.

Mange partier ligger på nivået rundt 4-5 prosent: Konservative, Liberal Alliance, De Radikale, SF og Alternativet.

Dansk Folkepartis dilemma

Dansk Folkeparti får 17 prosent, en liten fremgang, men likevel fire prosentpoeng lavere enn forrige valg.

Ingen god innledning til partiets årsmøte denne helgen.

Dansk Folkeparti bør tenke over hvordan partiet skal takle Pernille Vermund og hennes parti, for å angripe Nye Borgerliges ultimative krav er et tveegget sverd: Det gir partiet masse oppmerksomhet, påpeker Erik Holstein.

– Det er et dilemma for Thulesen: For hvis han går i konkurrence med Vermund om at komme med de mest yderliggående udlændingemeldinger, taber han den midterposition mellem blokkene, som DF efter mange år har nået.