I denne videoen fra 12. des. 2020 går Messerschmidt langt i å antyde at Danmark må gå ut av EU eller reforhandle avtalen. Han er sammen med en av sine nærmeste medarbeidere, Peter Kofod. En annen er Anders Vestisen. Disse setter et ungt preg på ledelsen.

Morten Messerschmidt ble søndag valgt til ny leder av Dansk Folkeparti. Partiet befinner seg i en bølgedal etter et elendig valg, ørkenvandring og indre kiv. Heller ikke nå har bølgene lagt seg. Inger Støjberg vurderer å stifte nytt parti, og det er allerede kjente DF-politikere som antyder overgang.

Messerschmidt har et damoklessverd over sitt hode. Det er den såkalte Meld og Feld-saken, som gjelder misbruk av EU-midler til partiformål. Han er dømt, men har fått saken gjenopptatt. Motstanderne mener han må gå av hvis han blir felt, men selv sier han at dét må landsstyret avgjøre.

Problemene begynte med partiets største suksess: valgskredet i 2015. Da ble DF landets største parti, med 22 prosent. Men i stedet for å gå inn i Lars Løkke Rasmussens Venstre-regjering, valgte Kristian Thulesen Dahl å stå utenfor og faktisk flørte med Socialdemokraterne. DF er på mange måter et sosialdemokratisk parti. Da Socialdemokraterne overtok noe av den stramme innvandringspolitikken, ble det ikke så mye igjen å profilere seg på. I stedet fikk partiet en rival til høyre for seg: Nye Borgerlige. Etter en treg start er Nye Borgerlige blitt langt større enn DF. Det skaper bitterhet innad.

Partimor Pia Kjærsgaard støttet Messerschmidt og unnlot demonstrativt å klappe da utfordreren Martin Henriksen talte. Mediene fråtser i den slags utslag av antipati.

Det er gjort opptak av diskusjonen på interne partimøter hvor Messserschmidt omtaler leder av Nye Borgerlige, Pernille Vermund, på en lite flatterende måte. Det er noe som skjer i de fleste partier bak lukkede dører, men noen har altså lekket det til Ekstra Bladet, hvor det slås stort opp.

Messerschmidt er en stor velgermagnet. Da han var kandidat til EU-parlamentet, fikk han uhorvelig mange personlige stemmer. Men så oppsto problemene.

Messerschmidt er urban og har sans for gode franske viner. Han er dermed annerledes enn den mer folkelige Martin Henriksen.

Mange mener dette er siste sjanse for DF. På borgerlig fløy er de glad for valget av Messerschmidt. DF vil nå inngå i blå blokk sammen med Venstre, De konservative og LIberal Alliance. Men så er det Lars Løkke Rasmussens nye parti, Moderaterne. Hvis også Støjberg danner parti, vil det politiske landskap bli fragmentert som aldri før.

 

 

T.v. boken «Massenes vanvidd» (omslag: Document), t.h. Douglas Murray (foto: AndyCNgo / Wikimedia Commons).

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.