Mette Frederiksen kunne onsdag presentere sin nye regjering som er banebrytende fordi hun har fått til et samarbeid med Venstre og det nye partiet Moderaterne som begge er borgerlige partier. Dermed er blokkpolitikken brutt.

Mette Frederiksen var full av lovord om forhandlingene som hun sa var de beste hun noensinne har vært med på i sine tyve år i politikken. Venstres formann Jakob Ellemann Jensen var ikke snauere. Det var heller ikke den tidligere leder av Venstre, Lars Løkke Rasmussen, som gikk ut og stiftet sitt eget parti, Moderaterne. Det kom inn som tredje største parti med 16 mandater.

Opprinnelig var alle partier med i forhandlingene, men de trakk seg ut en etter en. Socialdemokraterne har tradisjonelt søkt støtte til venstre, hos Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti. Men dermed er regjeringen bundet. Mette Frederiksen ville stå friere og det gjør hun nå.

Det er verre med Venstre. Der har det vært betydelig motstand mot å krysse blokkgrensen. Noen har sogar kalt det et forræderi det Ellemann Jensen har gjort. Fallhøyden er stor.

Løkke Rasmussen står friere. Han gikk ut og varslet at han mente blokkpolitikken var foreldet. Men over-midten-regjeringen skjer med Mette Frederiksen som vinner. Det lar seg ikke skjule.

 

 

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.