Flere nederlandske politifolk etterforskes for «anti-institusjonell ekstremisme», melder NL Times.

Politiet i Nederland etterforsker for tida flere politimenn for anti-institusjonell ekstremisme, bekrefter en talsperson overfor NU.nl. De ansatte tror på konspirasjonsteorien om at verden styres av en hemmelig «ond elite».

Talspersonen kunne ikke si hvor mange politifolk som var under etterforskning. «Dette er fordi begrepene som faller inn under anti-institusjonell ekstremisme, er ganske brede», uttaler han. «Og fordi det kan være flere handlingsforløp som gir opphav til en undersøkende eller disiplinær etterforskning.»

Politifolk har ytringsfrihet. Men de må også avlegge en embetsed der de lover å være nøytrale når de begynner å jobbe i politiet. «Alle i Nederland står fritt til å mene hva de vil. Også politifolk har sine egne meninger, men i sitt arbeid må de være nøytrale.» Eden lover lojalitet til den nederlandske kongen, grunnloven og lovene. «Oppførsel eller ytringer som strider mot dette, er ikke forenlig med å jobbe i politiet, selv om du sier eller gjør det på fritida».

Nederland: Kvinne arrestert for å planlegge å skjende Koranen

Datter til angrepet rabbiner føler seg ikke lenger trygg som jøde i Nederland

Den nederlandske antiterrorkoordinatoren NCTV, etterretningstjenesten AIVD og politiet advarer om ei voksende gruppe mennesker som anser seg selv som «suverene». Personer i denne gruppa tror også på «den onde eliten» og har en tendens til å vende ryggen til offentlige institusjoner. De har også ofte mistillit til vitenskap og media.

Ifølge NCTV er ikke antallet «suverene» så stort at de utgjør en reell trussel, men det er likevel bekymringsfullt at antallet øker. Offentlige institusjoner som skattemyndighetene, kommunene og valgrådet har mottatt «tusenvis av brev fra borgere som ettertrykkelig forsøker å plassere seg selv utenfor samfunnet», heter det i rapporten.

Aksjonsgruppen Control Alt Delete, som blant annet bekjemper etnisk profilering fra politiets side, synes det er svært oppsiktsvekkende at politiet ikke kan si hvor mange av etatens tjenestemenn som er mistenkt for anti-institusjonell ekstremisme. «Tilsynelatende har høyreekstreme synspunkter blitt så normalisert at politiet selv ikke kjenner dem igjen», sier organisasjonen til NU.nl.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.