Det har vært uvanlig mange drap i Norge de første månedene av 2024. Dette skaper slitasje på politiet i flere deler av landet.

Politimesteren i Innlandet slår nå alarm, og sier at distriktet ikke har kapasitet til å etterforske andre alvorlige saker som voldtekter. Dette melder avisen VG.

Som følge av dette har politimesteren i Innlandet, Johan Brekke, nå bedt om et møte med Politidirektoratet (POD).

«Jeg har aldri opplevd noe lignende i min tid i politiet», uttaler Brekke.

Kripos bekymret over økningen i drap i Norge

Politiet i Oslo er «bekymret» over rekordhøyt antall drapsforsøk, trusler, vold og ran

Han snakker om alle drapsetterforskningene politidistriktet må håndtere. Siden oktober 2023 er ni personer blitt drept i regionen. Til sammenligning ble tre personer drept i distriktet i hele 2022, ingen ble drept der i 2021, mens tallet i 2020 var tre.

«Jeg håper at dette ikke er noen ny trend, men at det er tilfeldig», forteller Johan Brekke til VG.

Tilfeldig eller ikke – belastningen har vært ekstrem for svært mange ansatte i politidistriktet i lengre tid.

De har fått en del hjelp fra Kripos, med taktisk og teknisk etterforskning. I tillegg har Innlandet fått hjelp fra politidistriktene Øst og Oslo.

Likevel betegner politimester Brekke ressurssituasjonen som «kritisk».

«Dette får stor betydning for andre prioriterte saker som vi skulle har drevet etterforskning i, men som nå er lagt på vent. Det kan være vold i nære relasjoner og voldtektssaker, hvor vi rett og slett ikke har kapasitet til å starte etterforskning nå», sier han og fortsetter: «Så da utsettes den, og det kan også medføre at saker som normalt ville blitt etterforsket kan måtte henlegges. Rett og slett fordi vi ikke har kapasitet».

Voldtekts­formørkelsen: Det er offisielt

Mener porno er årsak til økning i seksuelle overgrep og voldtekter i Norge

Avdelingsdirektør for Politifagavdelingen i POD, Bjørn Vandvik, bekrefter at Innlandet har bedt om et møte for å diskutere utfordringer som følge av blant annet antall drapssaker.

Hovedtillitsvalgt i Innlandet politidistrikt, Kjartan Waage, sier at det at alvorlige saker må legges bort oppleves som svært krevende for de ansatte. «De er slitne, det skjønner alle».

Noen har blitt sykemeldt på grunn av arbeidspress. For flere politifolk går dette utover nattesøvnen.

Waage forteller om «ekstremt mye» bruk av overtid. «Jeg har jobbet mange år i politiet, men ikke opplevd maken», sier han til VG.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.