Voldtektstallene i Norge har økt betydelig de siste årene, viser tall TV2 har hentet inn. Flere steder i landet nærmer tallene seg rekordnivået for voldtekter fra 2017.

Etter rekordåret 2017 sank tallene for anmeldte voldtekter noe i årene som fulgte. Fredag vinklet TV2 (og NTB) voldtektsøkningen opp imot gjenåpningen av Norge etter koronanedstengningene. Bergen er en av distriktene med størst økning.

Kraftig økning i voldtektstallene etter gjenåpning 

Fra 2019 til 2021 har det vært en økning på 30 prosent i antall anmeldte voldtekter i Bergen.

– Det har vært noen år med nedgang i antall voldtekter. Men i 2021 kom en oppgang på 17 prosent. Økningen skjedde hovedsakelig den siste halvdelen av året, altså etter landet åpnet igjen, sier etterforsker Maria Visnes.

Sammenligner man fjoråret med 2019, er økningen på 30 prosent. Det kommer fram i en ny episode av TV2.no-serien «Ekte».

Politiet ser en sammenheng mellom bruk av alkohol, særlig blant yngre, og økningen i voldtektstallene:

– Mange av tilfellene er festrelaterte. Det vil si at det er inntatt alkohol eller andre rusmidler i forkant, sier Visnes.

Politiet opplyser også at i de fleste sakene fra 2021 er ofrene 16–22 år gamle.

Også andre politidistrikt rapporterer om en kraftig økning av anmeldte voldtekter i 2021.

Fra 2020 til 2021 har Nordland politidistrikt hatt en økning på 21 prosent, Trøndelag politidistrikt hadde 18 prosent økning, og Innlandet hadde 9 prosent. De resterende politidistriktene har ikke tallene fra 2021 klare ennå.

Les også:

Kraftig økning i anmeldte overgrep mot barn i Oslo

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.