Tyrkia har bedt Nederlands ambassadør om forklaring efter at Edwin Wagensveld fra den anti-islamske organisasjonen Pegida rev i stykker et eksemplar av Koranen utenfor deres ambassade i Haag.

– Bevisst provoserende og smakløs

Ifølge utenriksdepartementet i Nederland skal ambassadøren ha gitt uttrykk for at de anser handlingen som «bevisst provoserende» og «smakløs»:

– Men ytringsfriheten er en viktig konstitusjonell rettighet i Nederland. Til syvende og sist er det opp til domstolene å avgjøre om loven er brutt, ikke regjeringen.

Nederlands tyrkiskfødte justisminister Dilan Yeşilgöz-Zegerius kalte Wagensvelds handling «primitiv og trist» og har uttrykket bekymring for øket terrortrussel.

Sidestiller islam med nazisme

Lederen av den nederlandske grenen av den anti-islamske bevegelsen «Pegida», Edwin Wagensveld, var under protesten iført en T-skjorte påført en tekst som sidestiller islam med nazisme. Han ble angrepet av steinkastende muslimer, men de ble resolutt stoppet av nederlandsk politi.

– Vi har hentet inn folk som krever respekt, men som ikke har respekt for våre lover og regler, ifølge Wagensveld.

Truer interreligiøs harmoni

Også Pakistan har kritisert den «ekstremt provoserende og dypt krenkende» handlingen:

– Den bevisst islamofobiske handlingen har dypt såret følelsene til to milliarder muslimer rundt om i verden, og truet fredelig sameksistens og interreligiøs harmoni. Slike krenkende handlinger kan ikke dekkes av legitim ytrings-, menings- og protestfrihet. Folkeretten forplikter stater å forhindre og forby bevisst oppfordring til hat, diskriminering og vold på grunnlag av religion eller tro, heter det i en uttalelse fra Islamabad.

Pakistan nu: Angrep på kristne ved å komme ut av kontroll

Statens oppgave er å beskytte vår frihet, ikke islams lov

 

Kjøp Christopher Caldwells «Betraktninger over revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag.

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.