FN har erklært 15. mars til å være en årlig internasjonal dag for å bekjempe såkalt islamofobi. FN-sambandet skriver følgende på sin norske nettside:

I dag markerer FN den internasjonale dagen for bekjempelse av islamofobi. Dagen skal kjempe mot fordommer og diskriminering mot muslimer, og fremme respekt for menneskerettigheter og trosmangfoldet. Fremveksten av anti-islamisme, eller muslimfiendtlige holdninger, har ført til at mange muslimer – og folk som antas å være muslimer – lever i frykt for fordommer, hatytringer, trusler og vold. Dette skjer i mange land, også i Norge. Nylige hendelser, som koranbrenningen i Sverige og Nederland, og anti-islamske demonstrasjoner i Norge, er eksempler på økende intoleranse mot muslimer i Europa.

Tidligere i 2023 oppnevnte EU en ny koordinator som skal bekjempe dette påståtte problemet i Europa. EUs likestillingskommissær Helena Dalli uttalte da at «Vi må bekjempe islamofobi på alle områder, inkludert utdanning, sysselsetting og sosialpolitikk. Vi må også samle inn data om alle tilfeller av islamofobi og diskriminering av muslimer og overvåke og bekjempe slike manifestasjoner».

Abdullah Alsabeehg, som er varaordfører i Oslo og representerer Arbeiderpartiet, hevder at «Hat rettet mot muslimer er et stort problem, også i Norge. Det kan ikke vi akseptere». Alsabeehg er derfor glad for at en Arbeiderparti-ledet regjering gir 500.000 kroner til muslimske veivisere.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har også nylig erklært Oslo for rasismefri sone. Islamske organisasjoner fikk da flere hundre tusen kroner som blant annet skal gå til å motarbeide såkalt islamofobi og muslimhat i Norges hovedstad.

Gry Haugsbakken (Ap), statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet, skriver følgende i en e-post til Utrop:

«Det er fremdeles altfor mange fordommer mot muslimer i Norge. Vi jobber derfor aktivt mot rasisme og diskriminering. Vi følger opp handlingsplanen mot diskriminering av og hat mot muslimer, og innen utgangen av året skal vi i tillegg legge frem en ny handlingsplan mot rasisme og diskriminering, som også tar for seg diskriminering av muslimer».

Utenriksminister Anniken Huitfeldt fra Arbeiderpartiet har tidligere annonsert et samarbeid mellom Pakistan og Norge for å bekjempe islamofobi. Pakistan har dødsstraff for blasfemi mot islam, og dette blir praktisert. På sin offisielle konto på Twitter som norsk utenriksminister skriver Huitfeldt følgende på engelsk 15. mars:

«Respekt for menneskerettigheter og religions- og trosfrihet for alle er nøkkelen til å bekjempe intoleranse og ulikheter, #NeiTilHat. Vi må stå sammen mot islamofobi og fiendtlighet mot muslimer over hele verden. Norges handlingsplan har som mål å bekjempe diskriminering og hat mot muslimer.» Huitfeldt linker også til utenriksministre fra Pakistan, Indonesia, Jordan, Egypt og Tyrkia i forbindelse med dette utsagnet.

Norge og Pakistan sammen mot islamofobi

Raymond Johansen erklærer Oslo for rasismefri sone. Også for etniske nordmenn?

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.