Datteren til en angrepet rabbiner føler seg ikke lenger trygg som jøde i Nederland. Dette melder NL Times.

Angrepet på rabbiner Aryeh Leib Heintz i et kjøpesenter i byen Utrecht i forrige uke har rystet datteren Devora. «Det gjorde meg veldig stresset, og jeg fikk ikke sove», sier den 17 år gamle jenta til avisen De Telegraaf. «Vi er ikke lenger trygge i Nederland».

En mann angrep rabbineren på Action-supermarkedet i kjøpesenteret fredag ettermiddag. Mannen skal ha dyttet og slått rabbineren etter å ha spurt ham hva han gjorde i kjøpesenteret utkledd som en jøde. Den 40 år gamle mannen er nå varetektsfengslet.

Krigen mellom Israel og Hamas i Gaza har gjort alt verre for det jødiske samfunnet i Nederland, forteller Devora til De Telegraaf. «Jeg lider også under det. En av mine fem brødre bor der. Jeg har nevøer og nieser der som må dra til tilfluktsrommet nå og da. Og så dette angrepet på faren min. Heldigvis ble han ikke skadet, det kunne ha vært verre». Ifølge henne ba sjefen for Action, der angrepet skjedde, faren hennes om å forlate stedet i stedet for å hjelpe ham.

«Vi lever i det 21. århundre. Hvordan er det mulig at vi fortsatt lider under antisemittisme og diskriminering? Hvor langt må det gå?» spør Devora. «Det har pågått i årevis, vi blir utsatt for overgrep overalt. Det begynner med ord og ender med handlinger. En av brødrene mine ble en gang slått med en sykkelkjetting fordi han gikk med kippa. Jeg tør ikke lenger gå på kjøpesenteret eller til frisøren, eller gå en tur aleine om kvelden».

Utrechts ordfører Sharon Dijksma og justisminister Dinal Yeşilgöz ringte familien etter angrepet for å vise sin støtte. Det var oppmuntrende, sier Devora. «Men det trengs mer. Det er et alvorlig og stort problem. Hvis du ikke sier noe om det, sier du faktisk mer enn hvis du sier noe», mener hun.

«Hvis jeg ser jenter på min egen alder med hijab på kjøpesenteret Overvecht, sier jeg ikke noe. Vi lever i et fritt land der vi respekterer hverandre og har like rettigheter, ikke sant? Men det føles ikke slik. Du kan være hva som helst i dette landet, men plutselig er det et problem å være jøde».

Rabbiner Heintz anmeldte hendelsen til politiet og anmeldte mannen som angrep ham for vold. Han forteller at politiet spurte om han ville godta en unnskyldning fra gjerningsmannen.

«Jeg svarte: Bare hvis han besøker Holocaust-museet og snakker med marokkanere som tenker annerledes. Ellers er han bare interessert i å få redusert straffen sin, og det vil jeg ikke være med på», uttaler rabbineren til avisen. «Det begynner med roping av slagord, deretter forbannelser og til slutt vold».

Nederland: Kvinne arrestert for å planlegge å skjende Koranen

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.