PST sier de har aksjonert mot et nettverk av høyreekstreme «mindreårige», men karakteristikkene er vage, og saken etterlater en rekke spørsmål. Leser man nøyere, fremgår det at også voksne var med.

– De voldsforherligende ideologiene var såpass tydelige at vi mente vi hadde et ansvar for å gripe inn. Det var en gruppe som var preget av antisemittisme, rasistisk språkbruk og hyllest av nazisme og fascisme, sier PSTs kontraterrorsjef Linn Havnelid til Dagens Næringsliv.

«Såpass tydelige» kan bety at de ikke var eksplisitt voldsforherligende, men at PST tolket dem i den retning. I USA blir konservative kristne omtalt som «kristne nasjonalister» og overvåket.

PST advarte nylig mot «høyreekstreme mindreårige» i Norge og ba sågar lærere være på vakt.

Av en eller annen grunn kommer det aldri slike advarsler om radikal islam. Denne tausheten er i seg selv megetsigende.

«Flere titalls», hvor mange er dét? 20–30? Er det et begrep man bruker for å gi inntrykk av at det er veldig mange?

PST har ifølge Havnelid sett mange ferske eksempler på norske ungdommer som sklir over i ekstremt høyreekstremt tankegods på nett, og som er villige til å bruke vold og utføre terrorangrep.

Hva er høyreekstremt tankegods? Slik mediene, forskere og politikere har brukt begrepet siden 2011, er det utvannet og tas ikke spesielt alvorlig. Det har snarere fått en betydning av å være meninger og holdninger myndighetene ikke liker.

– Vi ser ganske mange mellom 12 og 15 år som radikaliseres på nett, som deltar i høyreekstreme nettfora og gir uttrykk for vilje til å bruke vold, sier Havnelid til DN.

– Vi opplever nå at det er mange. Derfor er vi bekymret.

Her brukes termene «ganske mange» og «mange» om hverandre. Det betyr vidt forskjellige ting. «Ganske mange» betyr at fenomenet eksisterer. «Mange» betyr at det er en trend.

Så lenge PST bruker språket på denne måten, vil publikum være skeptiske. PST meler sin egen kake, tenker de.

Det betenkelige er at PST leker med tanken om risiko for skoleangrep. Har man noen konkrete holdepunkter for å tenke slik? Man kan ikke bruke slike anklager uten å oppgi holdepunkter.

PST frykter at skoleangrep kan skje i Norge som en følge av den nye radikaliseringen på nett.

– Vi er litt bekymret for skoleangrep knyttet til de unge radikaliserte. Fordi skolen er det mest nærliggende, og ofte det vanskeligste, i livet til disse barna.

Litt bekymret? Hvis det var hold i disse antagelsene, burde PST vært veldig bekymret.

Men da må de lette på sløret og ikke bygge advarsler på halvkvedede viser.

 

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.