Sam Melia. Foto: Britisk politi.

I Storbritannia er Sam Melia, en trettifire år gammel familiefar, blitt dømt til to år i fengsel etter å ha spredt og vært i besittelse av en samling klistr­e­merker med budskap fra «ytre høyre» og for å ha provosert til rasehat. Toby Young, grunnleggeren av Free Speech Union, mener at dommen viser at loven har mangler, og at tilsvarende ytringer på venstresiden ikke blir dømt like hardt.

Det er GB News som omtaler saken. Kanalen forteller at Melia var i besittelse av et bibliotek av klistremerker, som hadde budskap som «We will be a minority in our homeland by 2066», «Mass immigration is white genocide», «intolerance is a virtue» og «they seek conquest not asylum». Det var også gjort funn av hakekors og en bok av Oswald Mosley, en britisk nazist, hjemme hos Melia.

Melia hadde 3500 abonnenter via en uspesifisert, kryptert so-me-kanal, der han oppfordret til å printe og klistre merkene i det offentlige rom.

Fraser Myers fra Spiked online fortalte GB News:

Du må ikke være enig med en eneste ting Sam Melia mener for å synes at den toårige dommen han fikk er utrolig skremmende. Mange voldelige kriminelle har blitt straffet med betydelig mindre styrke enn Melia har for «forbrytelsen» det er å lage noen klistre­merker.

Toby Young fra Free Speech Union påpeker at ytre venstre­aktivister som George Galloway får ytre seg fritt i rasistiske ordelag. Galloway, som er nyvalgt parlaments­medlem for Rochdale, har hatt uttalelser som blant annet beskriver Bradford i Nord-England som en «Israel-fri sone».

Hvorfor er han (Melia, red. anm.) skyldig i å provosere frem rasehat eller religionshat, men ikke George Galloway, hvis noen kommentarer om Israel og sionisme har vært like oppildnende? Likevel er Galloway nå parlaments­medlem for Rochdale, mens Melia må tilbringe to år i fengsel. Det kan ikke være riktig at det er en lov for hvite arbeider­klasse­menn, og en annen for politikere for venstresiden.

James Dunkerley, leder for Counter Terrorism Policing North East, sa:

Bevis viser at et stort antall av disse klistre­merkene dukket opp både her i Storbritannia og i utlandet. Disse uttrykkene for hat var et forsøk på frembringe uro og rasehat. Det er viktig å fremheve at vårt samfunn er sterke og vil ikke tillate dem som forsøker å ødelegge det i å lykkes.

Denne dommen viser at ytrings­friheten i våre såkalte liberale samfunn fortsetter å komme under angrep. Som Fraser Myers sier:

Yytringsfrihet er vår mest dyrebare frihet, som alle andre friheter hviler på. Den må inkludere retten til å uttrykke syn som er frastøtende, sårende og obskøne – som Melias ytre høyre­budskap var. Å høre disse meningene er en liten pris å betale for å leve i et fritt samfunn.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.