Mer enn 33.000 risikerer å bli deportert fra Storbritannia til Rwanda hvis flyvningene noen gang kommer i gang, men det sliter britene med å få til.

Mandag led Rishi Sunaks Rwanda-plan nederlag i parlamentet. Til tross for at Downing Street har advart parlamentsmedlemmene om at et nei vil være et angrep på «folkets vilje», stemte Overhuset for å utsette ratifiseringen av avtalen inntil regjeringen kan overbevise dem om at landet er tilstrekkelig trygt.

Lovverk i strid med folkeviljen

Men det er ikke bare de store, overordnede planene som sliter med å gå i oppfyllelse. På individplan er det landets egne lover som «angriper folkets vilje». 

En Rochdale grooming gang-leder som for ni år siden skulle deporteres til Pakistan, lever fortsatt i beste velgående i Storbritannia.

Overgrep mot barn

I 2012 ble ni menn dømt i en stygg sak om seksuelle overgrep mot barn, blant annet voldtekter, menneskehandel og tilretteleggelse for seksuell omgang med barn i og rundt Rochdale i Greater Manchester.

Politiet mener grooming-banden misbrukte 47 jenter i Rochdale mellom 2008 og 2010. En rapport konkluderte med at nesten hundre andre overgripere aldri ble tiltalt.

Hjemlandet vil ikke ha dem

Syv av de dømte vandrer fritt på gatene idag mens to venter på å bli deportert til Pakistan – men hjemlandet nekter å ta dem tilbake.

Et høytstående medlem av «grooming»-banden, pakistaneren Qari Abdul Rauf, ble dømt til seks års fengsel, fratatt sitt britiske pass og besluttet sendt hjem til Pakistan efter endt soning.

Rauf ble løslatt i november 2014 efter å ha sonet to år og et halvt år av straffen. Daværende innenriksminister Theresa May beordret ham i 2015 sendt tilbake til Pakistan av hensyn til «offentlighetens beste».

«Sterk offentlig interesse» for å deportere dem

Rauf og Adil Khan, en annen overgriper, førte i syv år en juridisk kamp for å få bli i Storbritannia. De har vist til menneskerettigheter og hevder å være statsløse efter å ha gitt avkall på sine pakistanske statsborgerskap, men i en kjennelse fra 2022 sa dommen at det var av «sterk offentlig interesse» snarest å deportere dem.

Tross beslutningen om å deportere ham, nyter den tidligere drosjesjåføren og moské-predikanten Rauf (54) ni år senere fortsatt livet i Storbritannia, skriver MailOnline.

Forbilde for sønnen

Khan ble blant annet dømt for å ha solgt en 15 år gammel jente med henblikk på seksuell utnyttelse og for å ha brukt vold mot henne da hun klaget. Rettssaken avdekket at han som 40-åring hadde gjort en 13 år gammel jente gravid og benektet at han var faren.

Under anken mot utvisningen klaget Khan over mangel på rettigheter i Storbritannia og sa at han ikke kunne deporteres fordi sønnen trengte et forbilde som kunne lære ham å skille mellom «rett og galt».

 

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.