Nytt

Liverpool Crown Court fant i går ni menn mellom 22 og 59 år — åtte av dem av pakistansk opphav og én afghansk asylsøker — skyldige i organisert og til dels svært grov seksuell misbruk på stor skala av unge, hvite jenter helt ned til 13 år. Dette kriminelle nettverket gikk spesielt etter unge, sårbare jenter som ble lokket med alkohol, narkotika og mindre pengebeløp, for siden å bli seksuelt misbrukt — også av flere personer samtidig.

Når endelig dom faller senere i dag idet retten skal bestemme straffeutmålingen, er altså et punktum satt i en ekstremt stygg overgrepssak. Men ifølge London-avisen The Times er disse ni dømte bare toppen av et isfjell, da uvesenet ser ut til å ha mye større dimensjoner enn det som har vært oppe for domstolen. For mer enn seks hundre ungjenter er blitt seksuelt misbrukt i Storbritannia på systematisk og organisert vis de siste fem årene. Overgrepsmenn har i flere tilfeller spesielt blinket seg ut ofre med tilhold i fosterhjem for jenter under 16 år.

Det er i denne forbindelser verdt å merke seg at Ann Cryer, tidligere parlamentsmedlem for Labour, har kritisert politi og sosialarbeidere i Storbritannia for ikke å ha grepet fatt i disse sakene med det fornødne alvor straks fordi de var redde for å bli beskyldt for rasisme.

Og kanskje er det den samme berøringsangsten som får NTB til å omtale de skyldige i saken som «ni briter», hvilket kanskje ville overraske den afghanske asylsøkeren, uten å fortelle noe om deres opphav.

I internasjonale medier har man derimot ikke noe problem med å navngi og offentliggjøre bilder av de åtte som lovlig kan identifiseres: Kabeer Hassan, Abdul Aziz, Abdul Rauf, Mohammed Sajid, Adil Khan, Abdul Qayyum, Mohammed Amin og Hamid Safi (59-åringen er anonym). Under saken forsvarte noen av dem seg med at det i deres hjemland «er lov å ha sex med mindreårige jenter».

Daily Mail:‘You treated teenage victims like they were worthless’: Judge blasts sex grooming gang ‘driven by lust and greed’ as nine members are jailed for total of 77 years
TV2: Ni briter funnet skyldige i grovt misbruk av jenter
The Telegraph: Rochdale grooming trial
The Times: Scandal of girls in care homes sold for sex
Corriere della Sera: Choc in Gran Bretagna: 9 uomini condannati