En voldsgjeng bestående av rundt 20 personer fra forskjellige muslimske land som for tre uker siden angrep et diskotek i Görlitz i Sachsen, har forandret stemningen i byen helt øst i Tyskland, rapporterer tyske medier.

Det var i halv fire-tiden natten til lørdag den 8. juli at en gruppe syrere, tyrkere, libanere og irakere gikk til angrep på gjester i lokalet L2 Club Görlitz, hvor det pågikk en skole­avslutnings­fest. Før gruppen ble fysisk voldelig, hadde den forulempet festdeltagerne verbalt. En video fra åstedet som ble postet til sosiale medier, ble siden offentliggjort i tyske aviser.

Die Welt rapporterte at det ble kastet flasker og at knust glass ble blitt brukt som angrepsvåpen. Politiet rykket ut, og det ble siden meldt om minst åtte skadede, tre overfallsmenn og fem av de angrepne.

Tolv personer som mistenkes for å ha vært med i voldsgjengen, som bestod av menn i alderen 19–35 år, ble sporet opp og etterforsket. Neste lørdag kunne Focus opplyse at tre syrere på 19, 21 og 34 år var blitt arrestert, mens to tyrkere som var blitt pågrepet, ble satt på frifot.

I sin artikkel den 15. juli skrev det tyske nyhetsmagasinet at et klima av ubehag spredte seg i byen, og at forståelsen for flyktninger og migranter ifølge tidligere SPD-politiker Peter Wirth var i ferd med å bli erstattet av «blankt, uhemmet hat».

Før var det AfD-velgere som måtte være forsiktige med hva de sa til andre, men nå er det motsatt, beklager Wirth. Han hevder at det er skjedd på grunn av manglende integrering, men legger også skylden for stemningsskiftet på voldsgjengen, som med det han kaller et sjokkerende brutalt angrep har ødelagt det som etter hans oppfatning var en «positiv grunnstemning» i byen.

AfD er det største partiet i Görlitz med 31 prosent av stemmene ved lokalvalget i 2019, og det var kun en allianse mellom CDU og rødgrønne partier som forhindret at AfD fikk borgermesteren.

Utsikt til Peterskirche i Görlitz. Foto: User: Goerlitz­information / cc by-sa 3.0 / Wikimedia Commons.

Mandagen etter angrepet hadde ca. 1000 mennesker demonstrert i protest mot voldsepisoden i byen på grensen mot Polen, og ikke langt fra Tsjekkia, med i underkant av 60.000 innbyggere. Ifølge tyske medier hadde nazister blandet seg med helt vanlige mennesker i demonstrasjonen.

Denne lørdagen bekrefter også Die Welt at stemningen i byen ble forandret den voldsnatten for tre uker siden.

Hverdagslivet i Görlitz ser ut til å ha forandret seg siden da. Det er blitt stille i byen. De offentlige plassene er nesten mennesketomme etter klokken 22. Det er kun få mennesker som lufter hundene sine eller sitter i de små restaurantene.

Før det som skjedde på L2, var alt annerledes. «Selv i helgene er det dødt her nå», sier en hotellansatt. En kelner i en liten restaurant i gate som normalt har vært full av liv, klager over at det er kommet færre kunder siden den natten.

AfDs borgermesterkandidat ved lokalvalget i 2019, Sebastian Wippel, talte under demonstrasjonen mandagen etter voldsnatten. Henvendt til migrantene og til applaus fra publikum sa han: «Dere var gjester. Dere har forspilt oppholdsretten!»

Görlitz’ borgermester Octavian Ursu (CDU) sier i en kommentar til hendelsene i byen at lovbrytere ikke har noen plass der. Han ønsker heller ikke flere asylsøkere til Görlitz, for andelen utlendinger er allerede 15 prosent.

Ursu er også bekymret for den høye oppslutningen om AfD. CDU-leder Friedrich Merz sa nylig at det er uunngåelig at det vil oppstå lokalt samarbeid mellom CDU og AfD. Etter en shitstorm trakk han utsagnet tilbake dagen etter.

På meningsmålingene kniver AfD og SPD for tiden om plassen som Tysklands nest største parti. I den delen som i sin tid utgjorde Øst-Tyskland, har AfD lenge vært klart størst.

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.