Samia Smo og Dakhil Hassan hadde bare vært gift i én måned da muslimer tilhørende Islamsk Stat tok henne til fange. Efter ni års slaveri ble hun nylig sammen med fem andre, befridd fra IS og gjenforenet med sin ektemann. 

At kjærligheten er sterkere enn islamsk terror, bekreftet de med å gifte seg en gang til og fornye ekteskapsløftet efter en komplett bryllupsseremoni.

Største folkemord i nyere tid

Samia Smo og Dakhil Hassan hadde vært gift i bare én måned da ISIS 3. august 2014 angrep den nordirakiske provinsen Sinjar i Kurdistan. 

Denne datoen er etset inn i minnet til jesidier over hele verden. Det var innledningen på kanskje det største folkemord i nyere tid.

IS tok hurtig kontroll over området. De konfiskerte verdisaker og skilte mennene fra kvinnene. Rundt fem tusen menn som ikke klarte å flykte, ble massakrert

IS sorterte eldre kvinner, kvinner med barn, gifte kvinner uten barn, unge gutter og jenter mellom åtte og 14 år i grupper. Eldre kvinner og kvinner med barn ble internert, de øvrig ble lagt ut for salg. De ble bevoktet av IS-krigere, ydmyket, slått, voldtatt. 

– Akkurat som en drøm

Samia Smo var en av rundt 7000 kvinner og barn som ble tatt som slave. De førte henne først til Mosul, derefter til Syria. Tidligere denne måneden ble hun og fem andre jesidiske kvinner gjenforenet med sine familier. 

Nyheten ble kunngjort av fredsprisvinneren Nadia Murad som krediterte Kurdistan-regionens president Nechirvan Barzani for hans støtte. Hun poengterte hvilket håp det gir om gjenforening av tusenvis av jesidiske kvinner og barn som fortsatt er savnet.

Fredag feiret paret og dets familier gjenforeningen med et storstilet bryllup for paret som allerede er gift én gang – men som bare fikk én måned som ektefolk før de ble adskilt.

Til døden adskiller

– Det er akkurat som en drøm, sa en tradisjonelt oppsminket Smo med hvit kjole, gullsmykker og tiara. – Jeg kan ikke tro det. Jeg føler at jeg er i en drøm. Jeg er veldig glad.

Paret lot hverandres navn tatovere på hendene som et symbol på at de denne gang skal få leve sammen til døden adskiller.

Vidnesbyrdene om grusomhetene IS begikk mot jesidene er rystende lesning. Men de aller fleste historiene vil aldri bli fortalt fordi budbringerne er borte eller for traumatisert til å snakke om det – eller fordi verden ikke er interessert:

Åtte år siden det rystende folkemordet på jesidiene

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.