Ukraina imploderer demografisk: Fra 52 millioner i uavhengighetens dager til under 30 idag. Landsbyer og byer tømmes, familier rives i stykker, mennene er ved frontlinjen mens koner og barn er flyktet til utlandet og kommer aldri tilbake. Og fødselstallene er på rekordlave nivåer. De lærde slår alarm: Fremtiden står i fare. Putin er ved å vinne kampen om demografien.

Krigen har forrang

– Det er bare et spørsmål om tid før vi ser svært alvorlige økonomiske og sosiale problemer på grunn av kollapsen i befolkningen. Selv om Putin skulle tape krigen vil det være en stor utfordring å bygge et fremtidig stabilt og uavhengig Ukraina, skriver den italienske avisen Corriere della Sera.

Myndighetene tar ikke tak i problemet, de vet ikke hva de kan gjøre og kampen mot Russland har forrang fremfor alt annet.

– Når huset brenner må du slukke brannen før du kjøper nye møbler, kommenterte en ukrainsk embedsmann, men dette er ikke Corriere della Sera udelt enig i. De mener saken bør ha forrang eftersom det er et spørsmål om hele landets fremtid.

Minus tyve millioner på 30 år

Det demografiske sammenbrudd skriver seg helt tilbake til uavhengigheten efter Sovjetunionens fall i 1991. Den gang var Ukrainas befolkning 52 millioner. Ti år senere i 2001, var den falt til 48,5 millioner. Rett før invasjonen sto den på 42 millioner. Det er et fall på ti millioner siden 1991.

– Tallene harmonerer med befolkningsnedgangen i alle tidligere sovjetrepublikker, men det største slaget kom med kvinner og barns masseflukt i krigens første uker mens menn i alderen 18 til 65 år ikke hadde lov til å forlate landet. Idag er den bofaste befolkningen anslått til mellom 28 og 31 millioner.

Halvparten av kvinnene kommer ikke tilbake

– Fra 52 til mindre enn 30 millioner på tre tiår er et så alvorlig tap for landet at det undergraver mulighetene for gjenoppbygging efter krigens slutt, hindrer økonomisk normalisering og demonterer grunnlaget for pensjonssystemet, sier Alexander Demenchuk ved Det statsvidenskapelige fakultet i Kiev.

Situasjonen landet er i påvirker også fruktbarhetsraten som er styrtdykket til 0,7 prosent, en av de laveste i verden.

Uten barn, ingen fremtid

– Det er mangel på barn og derfor er det mangel på fremtid. Unge, velutdannede kvinner fra den øvre middelklasse har forlatt landet. Enda mer alvorlig er at godt over halvparten av dem ikke har tenkt å vende tilbake til Ukraina. Barna går på europeiske skoler og mødrene fant straks arbeid. Opprinnelig oppfattet vi den europeiske mottakspolitikken som et mirakel av generøsitet, men den har snudd til å bli en forbannelse.

En bedriftsleder forteller avisen at de fleste av hans ansatte hurtig fant seg jobb i Polen og Frankrike og ingen av dem ønsker å vende tilbake. Flere kvinner har funnet seg nye partnere utenlands.

– Min kone tok med seg våre to barn på fem og syv år til Tyskland. Kontakten ble mindre og mindre og nu har jeg oppdaget at hun holder sammen med en ny mann, forteller 40 år gamle Alexei til avisen.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.