Faren solgte Mariam Nabatanzi da hun var 12 år gammel. Like etterpå ble hun gravid og fødte som 13-åring tvillinger. Da Mariam var 36 år gammel ble hun mor til sitt 44. barn.

Mama Uganda, verdens mest fruktbare

Hennes egen mor forlot henne da hun var tre dager gammel. Stemoren blandet glasskår i maten til fem eldre brødre og de døde alle sammen.

Mariam kommer fra Uganda i Øst-Afrika og er kjent som Mama Uganda, den mest fruktbare kvinnen på jorden. 

I gjennomsnitt føder ugandiske kvinner 5,6 barn, noe som er mer enn dobbelt av det globale gjennomsnitt på 2,4 barn, men selv i Uganda er Mariam et særtilfelle. Hun har fire ganger født tvillinger, fem ganger trillinger og like mange ganger firlinger. Bare én gang fikk hun et enkelt barn. 

Vokst opp i tårer

Seks av barna har dødd, to av dem ble drept av Mariams halvsøster, og mannen hennes har forlatt henne. Med seg tok han det familien hadde av penger. Nu er Mariam alenemor med 38 barn, 20 gutter og 18 jenter.

Gynekologer har konstatert at Mariam har unormalt store eggstokker og en genetisk disposisjon for hyperovulasjon – frigjøring av flere egg ad gangen – noe som betydelig øker sjansene for å få diverse -inger. P-piller ville i hennes tilfelle mest sannsynlig forårsake alvorlige medisinske komplikasjoner. Legene måtte skjære vekk livmoren så hun kunne slippe å føde flere barn.

Bor i fire små hus

Mariam bor med barna sine i fire små murhus med bølgeblikktak i en landsby fem mil nord for hovedstaden Kampala.

Etter at mannen forlot henne i 2016 har Mariam som er dekoratør, frisør, produsent av urtemedisiner som øker fruktbarheten og brennevin, jobbet dag og natt for å forsørge familien. Hun er flere ganger blitt støttet med pengeinnsamlinger og donasjoner.

Vil ha doktorer og ingeniører

– Jeg har vokst opp i tårer og har aldri opplevet glede. Mannen min hadde fem koner. Han var voldelig og ga meg ingen kjærlighet. Jeg flyktet flere ganger, men min far sendte meg tilbake fordi han ikke kunne betale tilbake medgiften. 

– All min tid har gått med til å passe barna mine som jeg elsker, og jobbe for små penger. Mitt største ønske er at de skal få utdannelse og bli doktorer og ingeniører.

Kato den eldre og den yngre

Mariam er glad i filmer og TV-serier fra Nollywood, Nigerias svar på Hollywood, og har hentet inspirasjon derfra når hun har skullet døpe barna, men har flere «Wassawa» og «Kato» – og da blir det for eksempel til «Kato den eldre» og «Kato den yngre».

Mariams hjem er en liten landsby i seg selv – og det er begynt å dukke opp barnebarn. En av hennes døtre fødte 14 år gammel et barn. Andre døtre har hun fått inn på skoler for å holde dem sysselsatt.

Ung og attraktiv

Selv ser ikke Mariam mørkt på det:

– Jeg er ung og kan fremdeles finne en mann jeg selv har valgt.




 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.