I 2014 rapporterte FN at rundt 5000 jesidier var blitt myrdet mens 5000 til 7000 kvinner og barn var blitt  tatt til fange av IS som misbrukte, torturerte, slavebandt, solgte og utnyttet dem seksuelt.

3. august 2014 er etset inn i minnet til jesidier over hele verden. Den dagen utførte IS et av de største folkemordene i moderne tid i den nord-irakiske provinsen Sinjar.

Fra 3. august 2014 begynte IS å terrorisere jesidi-landsbyer og tok hurtig kontroll over området. Tusenvis av jesidier søkte tilflukt på Sinjar-fjellet i håp om at utenlandske styrker skulle gripe inn. Men da den irakiske hær og kurdiske Peshmerga trakk seg tilbake var folket prisgitt Den islamske stat. De ble drevet inn i skoler og rådhus og deres verdisaker konfiskert. 

IS skilte mennene fra kvinnene. Mange menn ble umiddelbart henrettet. I landsbyen Kocho ble for eksempel minst 413 menn henrettet 15. august 2015. Deretter ble de eldre kvinnene, kvinner med barn, gifte kvinner uten barn, unge gutter og jenter mellom åtte og 14 år, skilt i grupper. Eldre kvinner og kvinner med barn ble internert. De ble bevoktet av IS-krigere, ydmyket, slått, voldtatt. 

Hver kveld dukket ikke bare IS-krigere, men også mannlige sivile fra Syria, Saudi-Arabia, Egypt, Qatar, Tunisia og andre land, opp med et ønske om å kjøpe kvinner og ta dem med seg.

Mellom tre og fem tusen menn og kvinner som ikke klarte å flykte, ble brutalt massakrert av IS. Med seksuelle overgrep som våpen ble opptil 7000 jesidiske kvinner og jenter helt ned til ni år gamle, slavebundet og tvangskonvertert til islam, tvangsgiftet med IS-soldater og spredt i Irak og det østlige Syria. Forsøkte de å rømme ble de gjengvoldtatt. 

Kvinnene ble tvunget til hver dag å be på arabisk selv om de ikke snakket språket. Barn ble drillet likesom afrikanske barnesoldater og oppdratt til brutalitet, selv mot egne familier. I leirene ble de opplært til å slå andre barn, korsfeste eller begrave levende de som ikke fulgte IS’ krav. 

Kvinnene ble beskrevet som «krigsbytte fra de vantro». 

Det nøyaktige antall jesidier som ble drept av IS, er ukjent. 

IS’ folkemord på jesidiene og omfanget av grusomhetene tok til 3. august for åtte år siden. 

Vidnesbyrd om grusomhetene

Magasinet OpIndia har samlet noen av de utallige vidnesbyrdene om grusomhetene IS begikk mot jesidiske kvinner og unge jenter. Men de aller fleste historiene vil aldri bli fortalt fordi verden ikke er interessert – eller fordi budbringerne er borte eller for traumatisert til å snakke om det.

IS matet jesidisk kvinne med hennes egen ett år gamle sønn

Den 17. mai 2022 twitret Zidan Ismail en tråd som beskriver noen av de prøvelser jesidiene har vært utsatt for i møte med Den islamske stat. Han delte et TV-intervju fra 2017 der det irakiske parlamentsmedlemmet Vian Dakhill som selv er jesidi, hevdet at en jesidisk sexslave de hadde befridd fra IS, hadde blitt holdt i en kjeller i tre dager uten mat eller vann. Deretter tvang de islamske terroristene henne til å spise sitt ett år gamle barn. 

Zidan Ismalis konto er blitt slettet av Twitter.

Jesidi-kvinnen spiste fordi hun etter tre dager var sulten. Da hun hadde spist fikk hun vite hva maten besto av: 

– Vi kokte din ett år gamle sønn som vi tok fra deg. Du har nettopp spist ham.

Den islamske terroristen risset navnet sitt inn i armen hennes

Azzad Alsalem fortalte på Twitter 8. mai under hashtagen #jesidiGenocidesurvivor om prøvelsene til en jesidi-overlevende. 

– Jeg ble solgt tre ganger mens jeg var i IS-fangenskap. Den siste terroristen som holdt meg fanget, graverte navnet sitt inn i armen min med en skitten nål. Jeg kunne ikke sove på grunn av smertene. 

Som overlevende tatoverte hun en påfugl over navnet hans.

Ti år gammel jesidi ble voldtatt til døden foran sin far og søstre

Den irakiske politikeren Vian Dakhill fortalte om et annet jesidi-offer hvis ti år gamle søster ble voldtatt til døde av IS-terrorister foran faren og de øvrige fem søstrene.

Førte hemmelig dagbok der hun registrerte overgrep

I oktober 2020 rapporterte AlJazeera hvordan jesidien Layla Talu ble bortført, banket, sultet, voldtatt og utsatt for brutal tortur av islamske terrorister. 3. august 2014 ble Layla, hennes ektemann og deres to barn på fire og 18 måneder, bortført av IS:

– Måten IS behandlet oss på var ikke forskjellig fra hvordan du behandler dyr, men de ga oss ikke tilstrekkelig mat og drikke. Vi sov på gulvet og fikk daglig tre måltider og juling.

Layla satt fanget i 40 dager sammen med barna sine før hun ble overlevert til IS-medlemmer som misbrukte og på grusomt vis voldtok og videresolgte henne flere ganger. I den hemmelige dagboken noterte hun noen av de grufulle detaljene hun og andre jesidi-kvinner og -jenter gjennomgikk i Raqqa.

IS-brud om drapet på en fem år gammel jesidi-jente

I 2019 avslørte en IS-brud overfor en tysk agent som utga seg for sjåfør, hvilke overgrep hun og hennes mann hadde begått mot en fem år gammel jente. IS-bruden identifisert som 27 år gamle Jennifer W, er en tysk statsborger som ble konvertert til islam i 2013. I henhold til anklagen kjøpte hun og mannen hennes en fem år gammel jesidi-jente som slave sommeren 2015.

Ifølge tyske myndigheter ble jentebarnet bundet og etterlatt for å dø av tørst. Ektemannen lenket jenta fast i brennende hete og lot henne dø på grunn av at hun da hun ble syk, hadde tisset på madrassen. Jennifer tillot mannen å gjøre det han ville og hadde ikke vist noen vilje til å redde jenta.

Nitten jesidi-kvinner brent levende for å ha nektet sex

I 2016 ble nitten jesidi-kvinner lukket inne i jernbur og brent levende av IS-terrorister i Mosul, etter at de nektet å ha sex med terroristene.

Ti år gammel jesidi-jente ble gravid og måtte leve av pinner og dyremøkk 

En jesidi-kvinne fortalte at hennes niese ble gravid i en alder av ti år. Kvinnen identifisert som Mahdya, fortalte at barn ble slått med kabler hvis de trosset IS’ ordre. Mahdya fortalte at niesen for å overleve gnaget på pinner og spiste dyremøkk:

– Det er ikke bare at hun ble gravid som er forferdelig. Unge jenter som henne kunne ha blitt voldtatt av hundre menn før de ble gravid.

15-åring solgt syv ganger

Azzad Alsalem postet ifjor en gripende Twitter-tråd hvor han fortalte om en 15 år gammel jente som ble solgt syv ganger etter at hun ble fanget til «sex-jihad».

Barn solgt som «gave» under Eid

En annen IS-overlevende fortalte hvordan hun ble solgt som gave under Eid: 

– Jeg var et barn da jeg ble kidnappet. Jeg ble solgt åtte ganger, men bare tre av eierne voldtok meg. Jeg fikk en «gave» under islamsk Eid ved å bli skilt fra moren min og torturert. Min søster ble også solgt.

14 år gammel jesidi-jente fikk bare ett måltid etter å ha motsatt seg voldtekt

En 14 år gammel jesidi-jente ble tatt til fange og solgt til en 50 år gammel IS-kriger.

– De delte oss i grupper etter kjønn og alder: En for unge og sterke menn, en for jenter og unge kvinner, en tredje for eldre menn og kvinner. Jihadistene stjal kontanter og smykker fra den siste gruppen og forlot dem ved oasen. Jentene og kvinnene ble plassert i lastebiler. Da de kjørte oss bort hørte vi skudd da de drepte de unge mennene – en av dem var min 19 år gamle bror som bare seks måneder tidligere hadde giftet seg, fortalte hun til Washington Posts journalist.

– Min barndomsvenninne Shayma og jeg ble gitt i gave til to medlemmer av Den islamske stat som ville gjøre oss til koner. Shayma ble tildelt en geistlig. Jeg ble gitt til en overvektig, skjeggete mann på rundt 50 med høy rangering. Han ba meg konvertere, noe jeg ignorerte. Han prøvde å voldta meg flere ganger, men jeg kjempet imot og han klarte det ikke. I stedet slo og sparket han meg hver dag og ga meg bare ett måltid pr. dag. 

Vansiret ansiktet sitt for å gjøre seg mindre attraktiv

En 17 år gammel jesidi-jente brente ansiktet sitt for å unngå IS’ barbari. I 2016 rapporterte Hindustan Times om en overlevende tenåring som for å slippe flere voldtekter og overgrep fra IS, helte bensin i ansiktet og tente på. Hun mistet håret, huden i ansiktet og skrellet bort nese, lepper og ører.

Hun var så fysisk deformert og psykisk nedkjørt at da en tysk lege oppdaget henne i en flyktningeleir i Nord-Irak i 2015, trodde hun feilaktig at hennes gamle slaveholdere var kommet for å hente henne. Traumet var så sterkt at hun brente seg selv levende.

Moralsk grunnlag i sharia

I 2014 rapporterte FN ifølge Telegraph, at rundt 5000 jesidier var blitt myrdet mens 5000–7000 kvinner og barn var blitt tatt til fange. I IS’ digitale magasin Dabiq rettferdiggjorde de handlingene, ifølge Newsweek

– Man må huske at å slavebinde familiene til de ikketroende og ta kvinnene deres som medhustruer, er et veletablert aspekt ved sharia. Hvis man skulle benekte eller håne det, ville man benekte eller håne versene i Koranen og profetens beretninger.

Jesidiene

Jesidienes religion er grunnlagt i det 11. århundre. Religionen har elementer fra zoroastrianisme (pre-islamsk persisk religion), kristendom og islam og er ikke-abrahamittisk. Blant muslimer er det ofte en oppfatning av at tilhengere av jesidi-religionen er tilbedere av djevelen.

Jesidiene anser seg som Melek Taus’, ‘Påfuglengelens’ utvalgte folk, også kjent som Shaitan, eller Satan. I jesidi-tradisjonen begynte dette forholdet da Shaitan bragte Adam forbuden frukt i Edens have.

Også i jesidienes tradisjon er Melek Taus en fallen engel som gjorde opprør mot Gud og deretter kastet i helvete; men etter 40 000 år i den jesidiske kosmologien, slukket tårene hans helvetes flammer og den barmhjertige Gud tilga og gjeninnsatte ham.

Under osmansk styre ble jesidiene utsatt for 72 folkemordsmassakrer. Etter at Saddam Hussein falt i 2003 har jesidiene vært jaget av grupper som Al-Qaida. I 2007 ble hundrevis av jesidier drept under en bølge av bilbomber i Nord-Irak. Antall døde var nærmere 800.

Nadia Murad. Foto: Wikimedia Commons

Nadia Murad er en irakisk menneskerettighetsaktivist av jesidisk opphav. Hun ble kidnappet av Den islamske stat i august 2014 og solgt som sexslave. Hun rømte tre måneder senere og ble en talsmann mot forfølgelsen av jesidier. I 2016 ble hun FNs første goodwill-ambassadør for overlevende av menneskehandel. Murad ble tildelt Nobels fredspris 2018.

 

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.