Aktoratet anker dommen på ti års fengsel for tysk IS-brud som lenket fast en fem år gammel jesidi-slavepike for å dø av tørst under solen på grunn av at hun hadde tisset i sengen.

Dommen over IS-bruden falt torsdag i forrige uke.

«Husholdningsslaver»

Tredve år gamle Jennifer Wenisch fra Lohne i Niedersachsen, ble funnet skyldig i «to forbrytelser mot menneskeheten», slavehold og medvirkning til å drepe jenta – og å være medlem av en terrororganisasjon.

Wenisch konverterte til islam i 2013. Hun reiste til Irak for å slutte seg til sine «brødre» i Islamisk Stat i 2014 og giftet seg med Taha al-Jumailly. De «kjøpte» så en jesidi-kvinne og hennes fem år gamle datter som «husholdningsslaver».

Pint ihjel

– Etter at jentungen ble syk og vætet madrassen, lenket tiltaltes mann henne ute i den varme solen som straff og overlot barnet til en pinefull tørstedød i den brennende heten, ifølge påtalemyndigheten:

– Tiltalte gjorde ingenting for å redde jenta.

Redd for å bli dyttet av ektemannen

Dommeren erklærte at barnet var «forsvarsløst og hjelpeløst i situasjonen», og at Wenisch «i utgangspunktet må ha forstått at barnet som sto bundet i en temperatur på rundt 50 °C, sto i fare for å dø».

Jenta døde av tørst mens moren som for tiden bor på skjult adresse i Tyskland, ble tvunget til å fortsette som slave for det muslimske paret.

Under rettssaken ble Wenisch spurt om hun ikke kunne klart å redde jenta:

– Jeg var redd for at min mann ville dytte meg eller låse meg inne.

Utlevert til Tyskland

Bare måneder etter barnets død i 2015 henvendte Wenisch seg til den tyske ambassade i Ankara for å søke om nye identitetspapirer. Da hun forlot ambassaden ble hun arrestert av tyrkisk sikkerhetstjeneste og utlevert til hjemlandet.

Men Wenisch ønsket å forlate Tyskland og vende tilbake til IS, og det kunne hun ha klart hvis hun ikke hadde gått i politiets felle.

Wenisch trodde i 2018 at hun chattet med en annen IS-tilhenger og overfor ham innrømmet hun at hun var medlem av ISIS’ hisbah (moralpolitiet). Hun fortalte også at hun hadde eid en kvinnelig jesidisk slave. 

FBI-informant

Den hun chattet med var FBI-informant. Hun møtte ham under løfte om at han skulle hjelpe henne å komme seg ut av Tyskland. FBI og tysk politi som samarbeidet om saken og hadde installert mikrofon i bilen hans, tok opp alle samtaler dem imellom. FBI-informanten fortalte henne at han ønsket å ledsage henne til Syria.

I samtalene innrømmet Wenisch drapet på slavejenta og at hun i 2015 ble rekruttert til IS’ moralpoliti. Hun hadde på lik linje med andre vestlige kvinner i ISIS’ hisbah, vært bevæpnet med en AK-47 automatrifle, pistol og bombevest da hun patruljerte IS-okkuperte Fallujah og Mosul for å håndheve kleskode og forbudet mot alkohol og tobakk.

Vil bare leve i fred i hjemlandet

Istedenfor å ta seg ut av Tysklands ble Wenisch arrestert. Jesidi-aktivister arbeidet på vegne av moren for å få drapet opp for retten. Anklagemyndigheten klarte å bringe moren kjent som «Nora», til Tyskland som hovedvidne.

Som tilfellet oftest er for IS-hjemvendte, har Wenisch fremstilt seg som uskyldig etter at hun kom til Tyskland. Hun har hevdet å være et offer for IS og at hun ikke ønsker annet enn å leve i fred i hjemlandet.

Jesidiene spesielt utsatt for muslimenes vrede

Dommen er blant de første i verden knyttet til IS’ forfølgelse og etniske rensning av jesidiene. I oktober 2020 ble en tysk-tunisisk kvinne gift med en muslim, dømt til tre og et halvt års fengsel for å ha bidratt til å slavebinde en ung jesidi-jente i Syria.

Nobelprisvinneren Nadia Murad oppfordrer alle verdens land til å gjøre som Tyskland og straffeforfølge IS-medlemmer for folkemord. Murad som selv er jesidisk IS-overlevende, beskrev dommen som en historisk seier.

Den lille etno-religiøse jesidiske minoriteten er blitt spesielt forfulgt av muslimer. I 2014 gikk IS inn i jesidenes historiske områder i Nord-Irak hvor de drepte menn, gjorde rundt 7000 kvinner til sexslaver og tvang barn til å bli soldater og slaver. Mange er fremdeles savnet.

Europeisk tyngdepunkt i Tyskland

Jesidier er medlemmer av et religionssamfunn med utbredelse i kurdiske områder i Irak, Iran, Tyrkia, Syria, Armenia og Georgia, i nyere tid også i Europa.

Til tross for tallrike massakrer fra muslimsk side på 1700- og 1800-tallet, er det fortsatt mange jesidier tilbake. Før første verdenskrig ble jesidiene utsatt for systematisk forfølgelse og tvangskonverteringer til islam av osmanerne. I 1914 til 1917 tok jesidiene imot over 20.000 assyriske og armenske kristne som flyktet opp i fjellene.

Mange ikke-muslimske irakere og jesidier har funnet tilflukt i Tyskland.

Separate rettssaker for Wenisch’ mann 

Wenisch’ mann, den irakiske muslimen Taha al-Jumailly som ble pågrepet i Hellas og utlevert til Tyskland, står overfor separate rettssaker i Frankfurt hvor det er forventet domfellelse i slutten av november.

Jesidi-jentas mor som kun er identifisert med sitt fornavn Nora, har gjentagne ganger vidnet i München og Frankfurt om sitt barns lidelser og pinefulle død.

Les Documents artikkel om folkemordet på jesidiene:

Åtte år siden det rystende folkemordet på jesidiene

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papir- eller ebok!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller ebok!

Kjøp Kents bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.