Chana Nachenberg var 31 år gammel da en kvinnelig palestinsk selvmordsbomber sprengte seg selv i luften på pizzastedet Sbarro i en travel gate i Jerusalem.

Izz al-Din Shuheil al-Masri drepte der og da 15 mennesker og såret 130 med en bombe. For fyrverkeriet og festens skyld var den full av spiker og metallsplinter. I de dreptes tall var det syv barn og en gravid kvinne hvis foster ikke ble talt med.

Det 17. offer

Nu har selvmordsbomberen fått sitt 16. offisielle offer – det 17. om fosteret verdiges menneskelighet. Chana Nachenberg døde i forrige uke efter nesten 22 år i koma. Hennes den gang to år gamle datter Sarah var en av få som kom uskadet fra angrepet.

– Luften luktet av eksplosiver, pasientene ankom direkte på bårer, eksplosjonsstedet og sykehuset lå for tett på hverandre til å sette inn ambulanser. Det tok litt tid før vi innså omfanget av katastrofen, før vi skjønte at vi blant andre behandlet søsken hvis foreldre var drept, sa oversykepleier Chana Smadja på den lokale legevakten. 

al-Masri var ikke alene. Hun samarbeidet med Ahlam Tamimi som valgte tid og sted for angrepet. For det fikk hun 16 ganger livstid uten mulighet for løslatelse, men ble sammen med sin påtenkte ektemann allikevel løslatt i en utveksling av fanger.

Islamsk heltinne

Tamimi fikk heltemottagelse på Queen Alia internasjonale lufthavn ved hjemkomsten til Amman og ble derefter en populær vertinne for et talkshow på en Hamas-tilknyttet TV-kanal i Jordan – samt offentlig foredragsholder. 

Bak de israelske fengselsmurene møtte hun en likesinnet; den palestinske terroristen Nizar Tamimi. De giftet seg på vår tids kongers og helters vis i en direktesendt seremoni på jordansk TV.

Efter løslatelsen har Tamimi aldri uttrykt anger for ugjerningen, hun har tvert imot gitt uttrykk for tilfredshet med det høye antall døde. Den palestinske terrorgruppen Hamas tok på seg æren for angrepet.

USA vil ha henne

I 2013 anla det amerikanske justisdepartement tiltale mot Tamimi. I Amman hevder de at det ikke eksisterer noen utleveringsavtale mellom Jordan og USA, og nekter å utlevere henne. I Washington hevder de det motsatte, at de to landene har hatt en utleveringsavtale siden 1995. 

Ahlam Tamimi er en heltinne i Jordan og i store deler av den islamske verden. En utlevering ville mest sannsynlig blitt møtt av opptøyer og muligens opprør. 

Alle stolte kulturer ærer sine helter og heltinner.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.