Biden er under press fra deler av sitt eget parti om å sette betingelser for fortsatt militær støtte til Israel. Presidenten mener slike betingelser er verdt å tenke på. Slike uttalelser blir neppe ønsket velkommen i Israel.

Uttalelsene kom etter at de første frigitte gislene hadde ankommet Israel. Det sitter fortsatt over 200 gisler på Gaza, som ble kidnappet og bortført 7. oktober, for syv uker siden.

Biden mener Israel bør forlenge våpenhvilen.

– Det er reelle sjanser for å forlenge den midlertidige våpenhvilen på Gazastripen, sa presidenten da han kommenterte løslatelsene av den første gruppen med gisler og våpenhvilen i en TV-sendt tale fredag. (NTB-AFP-Reuters)

Presidenten fokuserte på hvor mye USA hadde bidratt diplomatisk for å få til en våpenhvile kombinert med frigivelsen av gisler i bytte med fengslede palestinere.

– Fra det øyeblikket Hamas kidnappet disse menneskene, har jeg, sammen med teamet mitt, jobbet døgnet rundt for å sikre løslatelsen, sa Biden ifølge Breitbart.

Han takket også andre bidragsytere.

– Jeg vil gjerne takke Qatar, Egypt og israelske ledere for avtalen om å løslate gisler.

Våpenhvilen er en «kritisk viktig mulighet» til å få inn nødhjelp til Gazastripen, sa Biden.

– Vi må stanse voldsspiralen i Midtøsten.

Betinget militær hjelp til Israel

Innenfor hans eget parti vokser oppfordringene om betinge amerikansk bistand til Israel med deeskalering av Israels angrep mot terrororganisasjonen.

Biden ser ut til å la seg påvirke av presset. På spørsmål fra en reporter om hva Biden tenkte om å innføre betingelser for amerikansk hjelp til Israel, svarte Biden slik:

– Jeg tror det er en verdt å tenke på. Men jeg tror ikke at hvis jeg startet med dette, ville vi ikke ha kommet dit vi er i dag. Vi må ta dette et stykke om gangen.

Dette er et utspill som neppe blir godt mottatt av israelske myndigheter, som etter sjokket 7. oktober har sverget på at de skal knuse Hamas en gang for alle.

Spørsmålet er om Israel Defense Forces kan klare dette uten militære leveranser fra USA.

Biden tok også opp tanken om en tostatsløsning. Men dette har gang etter gang blitt avvist av både Hamas og andre palestinske ledere, som Fatah/PLO.

I tillegg ba han Netanyahu fokusere på å redusere antall dødsfall som følge av forsøket på å utrydde Hamas. 86 prosent av befolkningen på Gaza støtter dog Hamas helt eller delvis, ifølge en ny meningsmåling.

Palestina: Massiv støtte til Hamas’ terror­angrep 7. oktober

Palestinske sivile har hatt mange uker på å flytte seg ned til sør i Gaza. Det er bare rundt 30 kilometer å forflytte seg, men fortsatt befinner mange palestinere i nord. Det er mange som hevder at det er Hamas som forhindrer sivile å flykte sørover.

Selv Biden må erkjenne at det er liten grunn til å stole på Hamas.

– Det går ikke an å stole på at Hamas gjør noe som helst på rett måte, de svarer bare på press, sa Biden.

Forhåndsbestill «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Kjøp billetter til lesermøtet her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.