Jeg vet godt at jeg har skrevet om det før, men jeg vender stadig tilbake til en av de siste to hundre årenes mest skjellsettende omveltninger, nemlig at kapitalismen ikke lenger styres ubetinget av profittmotiv, men at kapitalisters handlinger i stadig større grad dikteres av politikk og ideologi, til og med når det går ut over inntjeningen.

Alternativt avhenger de mest lukrative investeringene av politiske beslutninger, slik at lønnsomheten ikke garanteres av det frie markedet, men av den dype statens forordninger og forbud.

I USA har ølgiganten Anheuser-Busch og forretningskjeden Target opplevd kraftige fall i omsetningen og aksjeverdien etter at de har gått over til å reklamere for «Pride», transkjønnethet og sparkedrakter med plass til tissefanter for babypiker – unnskyld: babypersoner.

Disse og andre likesinnede virksomheter må ha visst at overgangen til det ytterste woke ville fremkalle negative reaksjoner hos en betydelig del av kundene, men noe annet har vært viktigere for dem. Og man forstår hva det er hvis man studerer en rapport som American Accountability Foundation offentliggjorde i 2022.

Den viser at de «tre store» investeringsselskapene på Wall Street – BlackRock, Vanguard og State Street – styres av venstreorienterte aktivister. Pengene er ikke deres egne, men tilhører blant annet institusjonelle investorer som pensjonsfond, og der styrer de investeringene.

Til sammen utøver disse selskapene en makt som mange regjeringer kan misunne dem, og de bruker makten til blant annet å tvinge andre virksomheter til å innrette seg etter «klimakravene», som går ut på at ethvert CO2-utslipp skal opphøre senest i 2050.

Som rapporten understreker, er det tette forbindelser mellom de tre store og den innerste kretsen i USAs demokratiske parti, så det er vanskelig å se hvor den ene begynner og den andre slutter. Men det er fullt forståelig, for til syvende og sist har de det samme målet – nemlig en revolusjon som vil gi dem total kontroll over borgerne.

Få virksomheter våger å trosse en sånn maktkonsentrasjon når de får ordre om å reklamere for den rabiate venstresidens siste perverse innfall.

En gang kunne man avfeie klimahysterikerne som overklasse«løk» uten noe bedre å gjøre enn å renne rundt og sperre trafikken eller ødelegge kunstverker. Men etter venstrefanatikernes erobring av den politiske makten er det blitt big business å sette pengene på de prosjektene som beordres av statsmakten. Det er nærmest umulig å tape penger når dypstaten står klar til å kompensere for ethvert tap.

Poenget er at det nylig er skjedd en sammensmelting av kapitalen og staten, sånn at den ene knapt kan skilles fra den andre.

En av metodene for å få uoppdragne kapitalister til å danse etter sosialistenes pipe er oppfinnelsen ESG, som står for «Environmental, Social and Governance». Denne kan kalles en slags karakterbok som belønner virksomheter som agiterer for den venstreekstreme ideologien og dagsordenen. De skal for alt i verden bevitne at kjønn er en sosial konstruksjon – og altså ikke noe medfødt. Og hvis de slår på trommene for påstanden om Jordens snarlige undergang eller gleden ved å operere bort barns bryster og peniser, får de ESG-poeng, og det fører til særbehandling når kapitalmastodontene skal plassere pengene sine.

I årsrapporten for 2020 skrøt BlackRock av å ha identifisert 244 virksomheter som hadde gjort «utilstrekkelige fremskritt i å integrere klimafaren i sin forretningsmodell».

Det skulle nok få de 244 til å skjerpe seg.

Statskapital-konglomeratets endelige mål er å eliminere ethvert hinder for det totalitære tyranniet sitt.

Det er besynderlig! Venstresiden begynte med å kjempe for menigmann mot kapitalistisk utbytting. Nå er den smeltet sammen med sin tidligere motstander.

Og dét er unektelig en stor sak.

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.