Amerikanske pensjonsfond investerer uten å vite det i kinesiske selskaper som USA har flagget over sikkerhets- og menneskerettighetsspørsmål. Nå etterforskes BlackRock og MSCI av Kongressen.

BlackRock er verdens største hedgefond, og MSCI driver i samme bransje. Det er Select Committee on the Chinese Communist Party i Representantenes hus som nå har varslet de to selskapene om at de er under undersøkelse for sine aktiviteter med kinesiske selskaper, skriver Wall Street Journal.

Komiteen har ingen rettslig autoritet, men de kan stevne selskaper, og de har samlet støtte fra begge partiene i Kongressen. Målet med etterforskningen er å samle fakta om USAs Kina-politikk, inkludert om amerikanske kapitalstrømmer.

En undersøkelse av BlackRock og MSCI viste at amerikanske pensjonsfond hadde investert i over 60 kinesiske selskaper som er flagget av myndighetene. Disse investeringene er gjort av BlackRock og MSCI uten at kundene har visst om det. BlackRock alene har investert mer enn 429 millioner dollar i slike selskaper.

BlackRock sa i en uttalelse at de har kontaktet komiteen direkte for å bedre forstå deres bekymring.

Blant annet skal selskapene ha investert i det kinesiske teleselskapet ZTE, som står på en liste over selskaper som utgjør en trussel for USAs nasjonale sikkerhet. I tillegg har komiteen oppdaget investeringer i AVIC, et statseid selskap som produserer jagerfly til Folkets frigjøringshær.

Les også:

– Hedge-fondene, Blackrock og bankene styrer verden

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.