Biden-administrasjonen godkjente lisenser til en verdi av mer enn 23 milliarder dollar (ca. 230 milliarder kroner) for selskaper til svartelistede kinesiske selskaper i første kvartal 2022.

Dataene kommer midt under et stadig økende press på administrasjonen til den demokratiske presidenten Joe Biden.

– I overveldende grad fortsetter (handelsdepartementet) å gi lisenser som gjør det mulig å selge viktig amerikansk teknologi til våre motstandere, sa den republikanske representanten Michael McCaul, leder av utenrikskomiteen i Representantenes hus.

Kritikken kom under en høring om bekjempelse av kinesisk aggresjon hvor han grillet amerikanske tjenestemenn for å tillate at lisensene ble godkjent, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Hvordan stemmer dette overens med uttalelsen deres om at «vi gjør alt som står i (handelsdepartementets) makt for å forhindre at sensitiv amerikansk teknologi kommer i hendene på (kinesiske) militære, etterretningstjenester eller andre parter»?

McCaul sa at handelsdepartementet, som fører tilsyn med eksportkontroll, bare avslo 8 prosent av lisensforespørslene på USAs svarteliste i perioden januar til mars i fjor.

Handelsdepartementets tjenestemann Alan Estevez, som fører tilsyn med USAs eksportpolitikk, fortalte under høringen at politikken fra Trump-tiden, som tillater Kinas svartelistede produsent av telekommunikasjonsutstyr Huawei, å motta noe amerikansk teknologi på 5G-nivået er «under vurdering».

Huawei-utestengelse stort nederlag for Kina

Estevez beskrev også TikTok som en «trussel», og bemerket at en mektig komité som vurderer utenlandske investeringer i USA, for tiden behandler hvordan man skal håndtere den populære kinesiskeide sosiale medieappen.

TikTok sa i en uttalelse at selskapet har jobbet med komiteen for utenlandske investeringer i USA «i over to år med en plan for å løse nasjonale sikkerhetsproblemer med TikTok i USA».

Det demokratiske kongressmedlemmet Gregory Meeks advarte mot å lese for mye i lisensieringstallene, og bemerket at godkjennings- og avslagsdataene ikke gir noen informasjon om transaksjonene.

Tallene kommer en uke etter at Biden-administrasjonen la til nye kinesiske selskaper på svartelisten for at de ikke skal kunne hjelpe Russlands militære, og måneder etter å ha kunngjort en omfattende ny politikk som tar sikte på å dramatisk dempe forsendelser av microchips og verktøy til Kina.

Den kinesiske teknologigiganten Huawei Technologies ble lagt til på en svarteliste for handel, kjent som enhetslisten, av den tidligere republikanske presidenten Donald Trump i 2019, etter påstander om brudd på sanksjoner, spionasje og tyveri av immaterielle rettigheter.

Leverandørene til de fleste selskapene som er lagt til på enhetslisten, får avslag på sine forespørsler om å levere til de utpekte firmaene, men Trump-administrasjonen innførte en spesiell politikk for Huawei, og lovet kun å nekte dem tilgang til enkelte ting som 5G-brikker, men å tillate dem å motta andre varer, for eksempel 4G-brikker.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.