Den kinesiske teknologigiganten Huawei har lansert en ny telefon som har vært en stor hit i Kina. Teknologien i selskapets nye produkter er i stor grad hemmelig, og få vet hvordan telefonen ble produsert.

«Det gikk over forventningene våre. Så én ting kan i alle fall sies: Huawei har lykkes i å lage et enormt konkurransedyktig produkt på sitt felt». Dette sier investeringsanalytiker Chen Qi til SVT.

Huawei er et av de kinesiske selskapene som er hardest rammet av amerikanske sanksjoner rettet mot den kinesiske teknologiindustrien. Den nye telefonen forvirrer eksperter både i og utenfor Kina. Diskusjonene går hete om Kina på en eller annen måte har ulovlig fått tak i amerikansk teknologi, eller om den kinesiske brikkeindustrien har tatt et veldig stort skritt fremover.

«Spørsmålet er hvem som har laget brikken, designet den, og hvilken teknologi de brukte. Når det gjelder det har jeg heller ingen svar, jeg vet bare at den definitivt er laget i Kina. Men hvilke omstendigheter og med hvilken teknologi – det er en hemmelighet», kommenterer analytiker Chen Qi.

Ifølge amerikanske Bloomberg er brikken laget på en maskin fra nederlandske ASML av den kinesiske brikkeprodusenten SMIC.

Det pågår et kappløp mellom Kina og USA hvor Kina prøver å ta igjen USA og få tilgang til like avanserte brikker. Dette kappløpet inkluderer også store satsinger på kunstig intelligens (KI).

«Det er sentralt for all fremtidig teknologi som KI, og for å kunne utvikle morgendagens våpensystemer. Da er dette helt sentralt og derfor holdes det veldig hemmelig», sier Tilde Lewin, SVTs Kina-korrespondent.

Med lanseringen av den nye telefonen kommer anklager fra USA om at Kina har omgått sanksjoner for å produsere en så avansert brikke.

«Her er folk overbevist om at Kina har lykkes med dette ved å bryte sanksjoner. Til tross for mangel på bevis krever republikanerne at justisdepartementet undersøker selskapsledere i Huawei og brikkeprodusenten SMIC», uttaler Fouad Youcefi, SVTs USA-korrespondent.

Med den raske utviklingen av avanserte brikker, reises en diskusjon i USA angående nasjonal sikkerhet. «De er redde for at det kinesiske militæret skal få tilgang til teknologien og kunne utvikle bruken av KI i militæret», påpeker Youcefi.

Britisk etterretning advarer mot kinesisk spionasje på en «episk» skala

Huawei-utestengelse stort nederlag for Kina

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.