Politiet patruljerer utenfor asylmottaket i Suhl den 20. august 2015, etter at et masseslagsmål hadde brutt ut der dagen i forveien. Foto: Jens Meyer / AP / NTB.

I Suhl i den tyske delstaten Thüringen protesterer innbyggere mot en bølge av kriminalitet fra beboere ved et lokalt asylmottak, som de forlanger at delstats­myndighetene stenger.

Etter en rekke nylige innbrudd krever folk at mottaket, som har 450 beboere og lenge er blitt regnet for å være et forbryterreir, blir stengt med umiddelbar virkning, melder Focus.

En appell til Thüringens rød-rød-grønne delstatsregjering om å stenge mottaket, har fått mer enn 1100 signaturer, opplyser det tyske nyhetsmagasinet. Et folkemøte om situasjonen med et begrenset antall deltagere er også blitt holdt utendørs på en fotballbane for noen dager siden.

I Suhl i Thüringen koker det. Atmosfæren er spent. Mange av de 35.000 innbyggerne har mistet tiltroen til politikken. De føler seg oversett, overlatt til seg selv, sveket. Og de er rasende.

De sier ting som «Vi er lei!» og «Det holder nå!». De sier: «Ingen har noe imot fremmede. Men det som foregår her, går ikke.» De understreker at de hverken er fremmedfiendtlige eller høyreekstremistiske. Men politikken må endelig gjøre noe med den økende kriminaliteten i nabolagene deres. «Hjelp oss!» krever de.

Politiets statistikk viser at det fra begynnelsen av januar til midten av mai 2020 ble begått mer enn 200 forbrytelser i byen der de mistenkte er beboere ved asylmottaket, og situasjonen har forverret seg i 2021.

Det handler om både volds-, vinnings- og narkotikakriminalitet samt skadeverk, og personene det gjelder, kommer overveiende fra Nord-Afrika og Midtøsten.

En kvinne som deltok på det nylige folkemøtet, forteller at hun er blitt traumatisert etter et innbrudd hjemme hos seg midt på lyse dagen. Hun tør ikke lenger å sove hjemme, og har flyttet inn hos datteren sin. Folk reagerer også på at innbruddstyver som blir pågrepet, løslates raskt for snart å gjøre nye innbrudd.

Også internt på asylmottaket, som åpnet i 2014, er det uro, og i mars 2020 måtte 200 politifolk rykke ut for å hanskes med et massivt opprør der.

Politiet frykter imidlertid mest av alt at folk i Suhl skal gjøre forsøk på privat justis. Tanker om etablering av borgervern er allerede blitt luftet.

«Tapet av tillit til politikken er voldsomt», sier en mann. «Resultatet av det vil man se ved valget i september.»

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.