På rømmen: Abdirahman er 28 år, 171 cm høy og har en normalt slank kroppsbygning. Til høyre Edvin Eriksen, etter at han ble skallet ned av somalieren. Foto: Politiet og privat.

Den somaliske statsborgeren Abdirahman Abdikhaliq Abdiwahab (28) etterlyses av politiet i Oslo. Han er tiltalt for hatmotivert, grov vold, men er som sunket i jorden.

Abdirahman var løslatt på prøve fra forvaringsdom for to svært voldelige voldtektsforsøk og tre overfall på unge kvinner da han skallet ned homofile Edvin Eriksen (23) på en buss i Oslo i august i fjor.

Tiltalen ble tatt ut i desember, og Abdirahman skulle møtt for Oslo tingrett 18. februar, men siden han er forsvunnet er saken utsatt på ubestemt tid.

Nå ber politiet om publikums hjelp til å finne ham. Politiet går kun ut med bilde av mannen, siden man mener at de som kjenner ham vet hva han heter. Document velger å identifisere ham med navn siden han har en dom for svært grov, gjentatt vold bak seg, og begikk ny vold under prøveløslatelse.

Ba ikke om fengsling – politiet tar selvkritikk

I politiavhør innrømmet Abdirahman at han skallet ned Edvin på en buss i Oslo. Likevel ba ikke politiet om fengsling i påvente av rettssaken, og nå er 28-åringen sporløst borte.

Politiet tar selvkritikk.

– Det er klart, når vi ser sluttresultatet nå i ettertid skulle vi ønske at han var fremstilt for varetekt. Vi tar saken på alvor og har forståelse for at det er en belastning for fornærmede at rettssaken er utsatt og at tiltalte er på frifot, sier politiinspektør Lisa Mari Løkke i Oslo politidistrikt til TV 2.

Politiet mente det ikke var fare for at Abdirahman skulle stikke av, og heller ikke at det var gjentagelsesfare – til tross for 28-åringens voldelige fortid.

– Konkret har man da vurdert at det ikke var holdepunkter for at han ville unndra seg straffeforfølging eller at det forelå en reell og nærliggende gjentakelsesfare, som er grunnvilkårene for varetektsfengsling, sier Løkke.

Tiltalen: Angrepet fordi han var homo

Eriksen ble angrepet på en buss mellom Rosenhoff og Carl Berners plass i Oslo. Abdirahman er tiltalt for overfall og grov vold «motivert av fornærmedes homofile orientering».

Abdirahman Abdikhaliq Abdiwahab er vedtatt utvist fra Norge etter de voldelige voldteksforsøkene, men kan ikke returneres til Somalia fordi det er for mye vold der, opplyser Statsadvokaten i Oslo.

28-åringen innrømmer straffskyld for nedskallingen av Edvin, men ikke at den var motivert av motvilje mot homofile, har hans forsvarer Knut-Ole Bakke Hansen tidligere sagt til Document.

Ifølge Bakke Hansen sier hans klient at Edvin skal ha kalt kjæresten hans «hore», noe Edvin bestrider.

Document omtalte overfallet i august: Edvin ble banket opp på bussen i Oslo – etterforskes som hatkrim

Edvin Eriksen fotograferte seg selv på legevakten. Han måtte sy fire sting.

Nedskallingen av Edvin Eriksen, som Abdirahman har innrømmet i avhør, skjedde mens han var løslatt på prøve fra forvaringsdommen, og statsadvokat Asbjørg Lykkjen ved Oslo statsadvokatembeter har i en tilleggstiltale krevd gjeninnsettelse på forvaring, «for å verne samfunnet», som det heter.

– Kan ikke utvises til Somalia

Abdirahman Abdikhaliq Abdiwahab er vedtatt utvist fra Norge etter de voldelige voldteksforsøkene. Han kan imidlertid ikke returneres til Somalia fordi det er for mye vold der, har Lykkjen opplyst til Document:

– Det bekreftes at han er utvist fra Norge men det er p.t. ikke mulig å gjennomføre dette pga forholdene i hjemlandet (krig).

Uttalelsen står i kontrast til hva Utlendingsnemnda oppgir om landet på sin nettside:

For tiden mener vi at ingen deler av Somalia er så utrygge at alle som kommer derfra trenger beskyttelse.

Kjente dødsangst

I løpet av få uker i august og september 2012 overfalt Abdirahman fem unge kvinner på Oslo vest. Han ble først dømt til ett års fengsel for tre overfall. De to voldtektsforsøkene var såpass voldelige at han deretter ble dømt til seks år og fire måneders forvaring i Borgarting lagmannsrett i 2014.

Retten mente  Abdirahmans  «psykiske situasjon, forholdet til rusmidler, manglende skolegang og ustabile nettverk er sentrale og betydelige risikofaktorer for gjentagelse av alvorlige straffbare handlinger», og kom til at det var «reell og nærliggende fare for nye lovbrudd», skrev Document i desember.

Modusen var ganske lik, han tok kvelertak på samtlige. Flere av kvinnene fortalte i retten at de hadde kjent dødsangst. Fra Borgartings dom:

Kvelertakene på begge de fornærmede var kraftige og vedvarende. Mangel på oksygen kan lede til hjerneskade og død. Overfallene fremstår videre som særdeles skremmende.

(…)

Styrken og alvoret i voldsinnslaget må tillegges betydelig vekt i skjerpende retning. Lagmannsretten viser særlig til at siktede brukte et kraftig og vedvarende kvelertak på begge fornærmede. Begge fikk store pusteproblemer, opplevde at det svartnet for øynene, og trodde de kom til å dø.

Lagmannsretten mente det var skjerpende at den ene kvinnen ble overfalt i oppgangen til sitt eget hjem, i et område hvor hun burde kunne føle seg trygg. Den andre kvinnen ble angrepet ca. 50 m fra egen inngang. Begge valgte å flytte på grunn av overgrepet.

Voldtektsforsøkene ble avbrutt av rene tilfeldigheter, heter det i dommen.

Abdirahman ble kun tiltalt for forsøk på legemsbeskadigelse for de tre øvrige overfallene. Han oppga ikke noe motiv i tingretten, men lagmannsretten påpeker at «modus er tilnærmet identisk med vår sak», altså voldtektsforsøkene.

13 søsken

I Borgarting lagmannsrett forklarte Abdirahman at han sliter med psykiske plager etter oppveksten i Somalia, og i dommen av 7. januar 2014 heter det at han har et meget begrenset nettverk.

Han har i dag begrenset kontakt med sine foreldre og 13 søsken, alle bosatt i Norge. Etter det opplyste har moren og en søster kun besøkt ham én gang siden han ble fengslet i oktober 2012. Faren har ikke besøkt ham.

Abdirahman har ikke noe nettverk utenom familien, fastslo retten, som mente 28-åringen fremstod «som en umoden og sårbar person som har behov for profesjonell hjelp til å takle sine psykiske plager. Han fremstår videre som en person som har få sperrer mot å angripe kvinner når han er ruset, og med liten evne til å reflektere over konsekvensene av sine handlinger.»

– Jeg får ikke puste

TV 2s Åsted Norge har møtt én av kvinnene, som hadde vært på byen med gode venner da hun bestemte seg for å gå den korte veien hjem.

Kvinnen rundet hjørnet og så sin egen inngangsdør da hun hørte hun skritt bak seg.

– Da så jeg meg kjapt over skulderen og da var han klar med halsgrepet.

– Han satte et kne i ryggen min så jeg ble brukket ned. Så satte han seg oppå meg og tok kvelertak. Jeg sa at jeg ikke fikk puste, men han sa bare at jeg skulle holde kjeft, forteller hun.

Hun sier hun klarte å karre seg over på magen og skrike. Deretter klarte hun å sparke Abdirahman i ansiktet og skrike én gang til. Da våknet en nabo som ropte ut av vinduet og skremte ham bort.

– Da hadde jeg begynt å miste følelsen i kroppen, jeg lå på det siste av hva jeg hadde å gi. Jeg begynte å miste synet. Det var da jeg tenkte at nå får jeg ikke sagt ha det til mammaen min, forteller kvinnen.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar i debatten.