Både i USA, i Europa og i Norge ser vi nå tegn til at en rekyl, mot elitene, er på gang. I Europa protesterer stadig flere mot omkostningene, både de menneskelige og de økonomiske som av korona-nedstengningene. Her hjemme skriver Terje Tvedt klokt om nedstengningen av samfunnet er en klok strategi.

Dagens sending tar utgangspunkt i den push back (rekyl er et godt norsk ord vi dessverre ikke brukte i sendingen) som nå er i ferd med å bygge seg opp i USA. Biden-administrasjonens utilslørte heksejakt på alt og alle som kan assosieres med Trumpistene, har ennå ikke rystet det republikanske lederskapet ut av sin tafatthet, men vanlige folk reagerer. En rekyl er på gang.

Hans Rustad og Geir Furuseth ser at en lignende rekyl er på gang i Norge. Et tegn i så måte er professor Terje Tvedts kronikk «Bærekraft i virusfryktens tid» i Aftenposten på mandag, godt kommentert av Erling Marthinsen på Document:

Er nedstengning en bærekraftig strategi?

Dagens sending har ingen egne videoklipp, men det refereres til flere som er å finne på våre nettsider. Let dem opp. Rustad og Furuseth har oppfattet at seerne setter pris på at deres samtaler ofte binder sammen flere tema som de toneangivende mediene aldri ville finne på å sette i sammenheng. Således er ikke dagens sending noe unntak.

De berører kort Demokratenes 15 kjernesaker for å markere seg som et antiglobalistisk parti ved høsten, så er de innom utenriksminister Ine Marie Søreide Eriksens intervju med Klassekampen, der hun uttrykker bekymring for USAs konfrontasjonslinje overfor Kina.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er bekymret for USAs konfrontasjoner med Kina. Hun vil heller ha tettere samarbeid med kineserne om klima og forskning. (Klassekampenbetalingsmur)

Siden Terje Tvedt også roser kineserne for deres temming av naturressursene, finner Furuseth det verdt å nevne Kinas dominans i produksjonen og salget av sjeldne metaller (rare earth metals).

Financial Times har laget en kort (3’13) og instruktiv video om betydningen av disse sjeldne metallene i forhold til alt fra telefoner og moderne våpenteknologi, til Søreide Eriksens bekymring over Trumps konfronterende linje overfor Kina. Videoen forklarer på en lettfattelig måte hvorfor Big Tech og Biden synes å være i lomma på det kinesiske kommunistpartiet:

Kina og dets kommunistiske regime har «nok folk å ta av», så for dem betyr miljø-ødeleggelser lite, noe denne videoen forklarer godt på fire minutter:

Fra dette kommer de raskt inn på historien om den danske kjendis-talsmannen for Huawei, som nylig sa nei til å fortsette i jobben fordi Huawei er helt sentrale i utviklingen av ansiktsgjenkjennings-teknologi, som for eksempel kan gjenkjenne uigurer i store folkemengder.

Etter denne små smakebitene er det bare å glede seg til kveldens Dagsorden, som premierer på YouTube og Rumble kl 21:00. Programmet går i reprise på våre Facebook-sider en time senere og som podkast på PodBean.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.