Flammer og røyk over Gazastripen 16. september 2020, etter Israels motangrep. Norske medier beskriver Israels forsvar som terrorisme. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / NTB Scanpix

Norske medier dekker utviklingen i Midtøsten med gamle, pro-palestinske briller. Israels forsvar mot rakettangrep beskrives som om det er Israel som bruker terror. Palestinernes president Mahmoud Abbas, som fortsatt henger fast i den for lengst steindøde Oslo-avtalen, og lar sin egen befolkning lide for egen symbolpolitikk, framstilles som en fredselskende statsleder.

Fredsavtaler i Midtøsten er tydeligvis vanskelige å svelge når USAs president Trump har en sentral rolle i å utarbeide dem.

Palestinske terrorister på Gazastripen skjøt 13 raketter mot Israel før daggry onsdag. Åtte av dem ble oppfanget av Iron Dome-systemet, opplyser den israelske hæren, IDF. Angrepet sees som et svar på tirsdagens signering av fredsavtaler mellom Israel, De forente arabiske emirater og Bahrain.

Mens Hamas og de palestinske selvstyremyndighetene ved Mahmoud Abbas raser over fredsavtalene og skyter raketter inn i israelske boligområder, skriver NTB at palestinernes president Mahmoud Abbas advarte om at avtalen ikke vil føre til fred i regionen før USA og Israel anerkjenner det palestinske folkets rett til en uavhengig stat.

– Fred, sikkerhet og stabilitet vil ikke bli oppnådd i regionen før den israelske okkupasjonen ender, sier han. (NTB)

NTB nevner ikke med et ord at Mahmoud Abbas står steilt på sin totale avvisning av de nye fredsavtalene med andre arabiske land. Så steilt at han til og med nekter å motta skatteinntekter som Israel er forpliktet til å utbetale palestinerne. Siden disse skatteintektene – ca. 100 millioner USD per måned – utgjør vel to tredjedeler av inntektene til de palestinske selvstyremyndighetene, er de på full fart mot total kollaps. Det vil si: Lederne vil alltids klare seg. Etter årtier med korrupsjon og vanstyre forstår alle at det igjen vil bli vanlige folk som må betale regningen for Abbas’ meningsløse symbolpolitikk.

Furious that Israel was about to annex large swaths of the West Bank, the Palestinian Authority president, Mahmoud Abbas, took the painful step in June of refusing to accept taxes collected by Israel that account for more than 60 percent of the authority’s budget.

Then last month, Israel suspended the annexation plan as part of its agreement to normalize relations with the United Arab Emirates. Because annexation remains a possibility, though, Mr. Abbas is still refusing to accept the money, in what some Palestinian officials privately say is more an attempt to save face than to force further changes in Israeli policy.

So while Mr. Abbas looks for some kind of gesture from Israel that he can hold up as a victory, and Israel refuses to commit to dropping annexation permanently, salaries in the territory are not being paid, families are enduring hardships, and the Palestinian Authority is careering toward bankruptcy. (New York Times)

Så vanvittig er denne symbolpolitikken at Storbritannias utenriksminister Dominic Raab mistet både munn og mæle da han møtte Abbas i Ramallah forrige uke.

When the British foreign secretary, Dominic Raab, encouraged Mr. Abbas to take the money in a meeting in Ramallah last week, Mr. Abbas responded, “In return for what?” according to a person familiar with details of the exchange. (NYT)

Dette blir for avansert for vårt nasjonale nyhetsbyrå, NTB. De framstiller like ufortrødent den palestinske presidenten som en fredselskende mann.

VGs dekning av Hamas-angrepet er ikke stort bedre:

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har Israel tidlig onsdag morgen angrepet flere mål på Gazastripen, som svar på det de sier er 15 rakettangrep sendt fra det Hamas-styrte området siden tirsdag kveld.

«Som svar på det de sier er 15 rakettangrep» er manipulerende språkbruk som mer enn antyder at det israelernesier, slett ikke stemmer.

Det passer kanskje venstresiden og norske medier dårlig at det er den amerikanske presidenten som har hatt en sentral rolle i fremforhandlingen av fredsavtalen mellom Israel, Emiratene og Bahrain.

De forente arabiske emiraters utenriksminister, Sheikh Abdullah bin Zayed, har uttalt at normalisering av forholdet til Israel vil muliggjøre at Emiratene kan fortsette å støtte palestineres mål om å etablere en uavhengig stat, samtidig som Emiratenes avtale med Israel innebærer at løsningen må være en tostatsløsning.

Kraftige angrep

Til tross for rakettangrepene i nattetimene onsdag åpnet skolene som vanlig i nærheten av Gazastripen, sa lokale tjenestemenn til Times of Israel. Avisen skriver at Israels statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Benny Gantz holdt sikkerhetsmøter onsdag morgen.

Ingen palestinsk terrorgruppe tok ansvar for rakettene, selv om både Hamas og Palestinsk islamsk jihad la ut uttalelser til støtte for dem, noe som tydet på at de i det minste har gitt sin stilltiende godkjenning for rakettangrepene, ifølge avisen.

Vitner rapporterte om en rekke store eksplosjoner, og videoer viser Iron Dome-forsvarsraketter som ble avfyrt for å ødelegge innkommende raketter:

Nødvendig forsvar mot terror

Israelske fly gjennomførte to runder med angrep på Gazastripen før daggry onsdag, ifølge den israelske hæren.

Det første raidet kom som svar på et angrep tirsdag kveld, der to raketter ble avfyrt fra Gazastripen mot Israel, hvorav den ene rammet byen Ashdod og såret to mennesker.

IDF sa at krigsfly og angrepshelikoptre traff ti mål over hele Gaza, inkludert et våpenverksted og en Hamas treningsbase som ble brukt til rakettesting. Den andre runden med gjengjeldelsesangrep kom kort tid senere, som svar på 13-rakettersangrepet.

Hæren sa at den holder Hamas, som «de fakto hersker over Gaza», ansvarlig for all vold som kommer fra Gazastripen, og da regner man ikke bare inn raketter. Helt siden 2018 har Hamas og andre palestinske grupperinger latt det regne med brennende drager og heliumballonger over det sørlige Israel. Senest skjedde dette i slutten av august.

En brannmann forsøker å slukke en brann forårsaket av en brannstiftingsballong sendt fra Gaza mot israelske grensesamfunn, 26. august 2020. Foto: Eshkol Regional Council

Terrorgrupper på Gazastripen har også tidligere forsøkt å avbryte store israelske markeringer med angrep. TV-bilder av signeringsseremonien tirsdag kveld ble ledsaget av informasjon fra IDFs hjemmefrontkommando om områdene der rakettsirener ble utløst:

Til tross for den venstrevridde og enøyde dekningen av Israel/Palestina-konflikten i norske medier, er det neppe å forvente at venstresiden mobiliserer særlig engasjement denne gangen. Det er Moria som er det nye Palestina, så med høy sannsynlighet vil norsk venstreside utøse pliktempatien sin over afghanske unge menn, fremfor palestinere som lider under egne lederes forsteinede politikk.

 

Les også:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂