Nytt

Bilde: Mahmoud Abbas. Foto: Mohamad Torokman/Reuters/Scanpix

Å bli kalt hund er noe av det sjofleste man kan si om en person på arabisk. Det var nettopp det palestinernes president Mahmoud Abbas kalte den amerikanske ambassadøren David Freedman.

Palestinernes posisjon er sterkt svekket. Den ble ikke bedre av dette utfallet.

– USAs ambassadør i Tel Aviv er en bosetter og en horesønn, sa Abbas i en tale til palestinske ledere i Ramallah mandag kveld, ifølge den israelske avisa Haaretz.

Han sikter til David Friedman, som Trump utnevnte til ambassadør i Israel i fjor. Flere engelskspråklige medier har oversatt Abbas’ skjellsord til «sønn av en hund», og en slik fornærmelse er uansett som grov å regne på arabisk.

Friedman reagerte med å antyde at Abbas’ utskjelling er antisemittisk, ifølge Haaretz. (NTB)

Abbas avla også Hamas et besøk og ga dem skylden for attentatet på den palestinske statsministerens bilkortesje sist uke:

I talen i Ramallah ga Abbas Hamas skylden for et bombeattentat mot statsminister Rami Hamdallah og hans etterretningssjef Majed Faraj sist uke. Ingen ble alvorlig såret i angrepet. Abbas vil ikke vente på resultatene av Hamas’ etterforskning og sier han vet at Hamas-bevegelsen står bak.

Abbas la ikke fram noen bevis for påstandene, men truet med å avslutte forsoningsprosessen som i fjor ble igangsatt mellom de to bitre fiendene Fatah og Hamas.

– USA og Israel har ansvaret for Hamas’ overtakelse av Gazastripen, sa Abbas og antydet videre at Hamas i hemmelighet har samarbeidet med USA. (NTB)