USAs utenriksminister Antony Blinken møtte onsdag Palestinas president Mahmoud Abbas i Ramallah, som ligger i det omstridte området Judea og Samaria.

Det er dette området som av palestinernes støttespillere kalles Vestbredden.

Besøket var preget av strenge sikkerhetstiltak, skriver NTB-AFP.

Flere demonstranter hadde stilt seg opp med plakater der det sto «Stopp folkemordet» og «Frigjør Palestina».

Biden-regimet har uttrykt et ønske om at Abbas overtar styringen av Gazastripen etter at krigen er avsluttet. Abbas sier dette er uaktuelt så lenge Israel fortsetter sin okkupasjon. Abbas kreves at det legges til rette for en palestinsk stat.

Den palestinske selvstyremyndigheten er imidlertid svært upopulær både på Vestbredden og Gazastripen.

I møtet med Abbas gjentok Blinken at USA står fast ved at det må etableres en egen palestinsk stat, og at USA etterlyser synlige tiltak for å få dette til. Han sa også at en palestinsk stat må kunne leve side om side med Israel med fred og sikkerhet i begge land, opplyser en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Matthew Miller.

Blinken stilte trolig også krav til reformer i den palestinske selvstyremyndigheten. Tirsdag besøkte den amerikanske utenriksministeren israelske ledere. Da understreket han at det trengs en tostatsløsning for at arabiske land skal kunne normalisere forholdet til Israel.

Hverken Hamas eller de palestinske selvstyremyndighetene har tidligere vist noen utpreget vilje eller evne til å akseptere en tostatsløsning som inkluderer at Israel aksepteres som en jødisk stat. Tostatsløsningen er forsøkt i mange tiår, og har aldri vunnet støtte fra palestinsk side.

Etter grusomhetene 7. oktober er det nok mange israelere som også har gitt opp å håpe på en tostatsløsning. Hovedmålet nå virker å være å utslette Hamas for å sørge for tryggheten til israelske borgere.

Det er også en spent situasjon i Libanon. Israelske styrker angrep også onsdag stillingene til Hizbollah i Sør-Libanon, ifølge kilder fra begge land. Situasjonen ved grensen blir stadig mer anspent.

IDF sier at angrepet var rettet mot et militæranlegg i Naqoura ved grensen, som de hevder Hizbollah har brukt til å angripe israelske stillinger.

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving her!

Kjøp Jean Amérys bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.