Når NTB skal formidle at en FBI-jurist blir stilt for retten for å ha løyet om en Trump-medarbeider, går det helt galt. NTB-journalisten klarer ikke fortelle åpent og ærlig at Kevin Clinesmith endret en epost fra CIA som bekreftet at Carter Page hadde arbeidet for dem, slik at Page forble skyldig.

NTB-journalisten omskriver at Clinesmith, en politijurist, endret bevis slik at det ikke talte til den mistenktes fordel. Det er ikke mulig å forstå alvoret i situasjonen ut fra NTBs fremstilling.

Saken mot Clinesmith har sin bakgrunn i justisdepartementets generalinspektørs egen undersøkelse av Russlands-granskingen.

Hans undersøkelse konkluderte med at det var legitimt å starte granskingen av forbindelsene mellom Russland og Trumps valgkamp, og at det ikke var tegn til at den var politisk motivert.

Men han fant også at FBI gjorde enkelte alvorlige feil da de søkte tillatelse til telefonavlytting av Trump-kampanjens rådgiver Carter Page, og i den forbindelse at Clinesmith endret en epost som gjorde tillatelsen lettere.

Gjengivelsen er en tilsnikelse: «at det ikke var tegn til at den var politisk motivert». Michael Horowitz sa at han ikke fant det eksplisitt uttrykt at spioneringen og overvåkingen var politisk motivert. Men handlingene taler for seg selv. Horowitz fant 17 alvorlige feil i søknaden til spesialdomstolen FISA om å få overvåke Carter Page.  Behandlingen av disse søknadene skjer bak lukkede dører og den mistenkte har ingen forsvarer, det er derfor maktpåliggende at informasjonen er til å stole på.

Horowitz undersøkte derfor ytterligere 27 FISA-søknader. Han fant feil i nesten alle og i noen tilfeller var det konstruerte bevis.

Det Obamagate har vist amerikanerne er at de ikke lenger kan stole på sitt eget justisdepartement og føderale politi.

NTB er på det korrupte FBIs side når byrået dekker over alvorligheten i overgrepene. Carter Page ble «set up». Hvis eposten fra CIA var blitt registrert ville FBI ha måttet skrinlegge overvåkingen av Trump-kampanjen. Men det ville man for enhver pris unngå. Det er dette motivet som er det mest alvorlige, for det handler ikke om Kevin Clinesmith, men ledelsen for FBI.

I stedet for å innrømme at det har kommet frem ting som tyder på at alt ikke var som det skulle – både James Comey og Andrew McCabe har tross alt fått sparken og mistet pensjonen – går NTB over til å fremstille oppgjøret med sammensvergelsen mot Trump som en hevn fra Trumps side.

Det blir en endimensjonal journalistikk. NTB skriver som om Hillary skulle vunnet og den nåvårende presidenten er en som sitter i Det hvite hus urettmessig.

Demokratene ser på granskingen som et politisk motivert forsøk på å gjenåpne en etterforskning som er ferdig og avgjort. De frykter at rettssaker og tiltaler kommer slik at det påvirker valget i november.

Durhams gransking har pågått parallelt med at republikanerne i Senatet forsøker å diskreditere Russlands-granskingen, og justisminister William Barr har trappet opp sin egen kritikk av FBIs gransking av båndene mellom Russland og Trump.

Her roter NTB forferdelig. Republikanerne og Justisdepartementet forsøker ikke «gjenåpne etterforskningen». De foretar en undersøkelse av overvåkingen av Trump for å avdekke hva som skjedde og vurdere om det skjedde lovbrudd.

Men NTB har på forhånd bestemt seg for at det ikke ble gjort noen feil. Alt Trump og justisdepartementet gjør er politisk diktert.

Det som er hovedsaken: At Obama gikk til krig mot en kandidat for at den andre skulle vinne, er ikke på NTBs horisont. Dermed blir fremstillingen stadig mer bisarr. Den henger ikke sammen.

Mye av det som skjer i USA blir umulig å forstå sett gjennom NTBs briller. Norske medier får ikke korrektiv noen steder, bortsett fra Document.

Slik driver vi stadig lenger vekk fra USA og nå vil ikke US Marine komme oss til unnsetning lenger. Vi er overlatt til oss selv.

Historien om Clinesmith er ikke enestående. NTB kjører full gass på Trump døgnet rundt og hadde tre saker bare siste natt, alle like negative.

Langsomt er norske journalister blitt dummere de siste fire årene og i år er det faktisk verre enn noen gang.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.