Der Spiegel har vært spesielt giftig i fremstillingen av Trump. En hvit middelaldrende mann på høyresiden er fritt vilt. Med ham går menneskeslekten nedover. Dette har vært linjen også i norske medier.

NTB tar alt Trump gjør og forvandler det til kasteskyts mot ham selv. Hvis han sparker noen, er det ikke fordi de er udugelige, men fordi han ikke klarer å samarbeide.

Nå ruller ballen den andre veien. Nå er det Demokratene og anti-Trump-mediene som har bevisbyrden mot seg. Da gjelder det å bruke sykeliggjøringen for hva den er verdt. Det får ikke hjelpe om sannheten er det stikk motsatte av hva NTB skriver: Det er nå bevist at det var en heksejakt, at FBI og Justis forfulgte Trump og hans team for å ødelegge hans kandidatur og senere avsette ham. Det som mangler, er den tunge juridiske prosessen. Den varsler den nye justisministeren at han har satt i gang.

Hva gjør Demokratene: De sier at Barr ikke er en legitim justisminister.

Det er samme sang NTB synger på. Trump er ikke en legitim president.

Trump kaller Russland-granskningen et «kuppforsøk»

av uvakt. kl. 22.17.

Donald Trump kaller etterforskningen av forholdet til Russland i valgkampen et «kuppforsøk». USAs justisminister anklager samtidig FBI for spionasje mot Trump.

Trump «kaller» ikke, han konstaterer. Visejustisminister Rod Rosenstein ville gå inn til møter med avlyttingsutstyr for å kunne utløse 25. grunnlovstillegg. Dette er bekreftet av James Baker i kongressavhør bak lukkede dører. Referatene er utgitt av Doug Collins i forrige uke. Det er altså FBIs øverste juridiske rådgiver som sier dette.

 

Mer enn to uker etter at spesialetterforsker Robert Mueller leverte sin rapport om Russlands rolle i valget i 2016, fortsetter Trump og medlemmer av hans regjering angrepene på etterforskningen.

Sterkt tendensiøst

NTB utelater at Demokratene og anti-Trump-mediene ikke kan få seg til å godta at Mueller ikke fant noe bevis på Russia collusion. De har reist tvil om hvorvidt Barrs fire siders resyme er korrekt. Det får vi vite neste uke, når hele rapporten frigis. Mueller ble tilbudt å gjennomlese resymeet, men avslo.

Fordi NTB utelater det viktigste – at Demokratene og anti-Trump-mediene ikke godtar Mueller-resymeet –, kan de fremstille Trump som idiot:

Det skjer til tross for at Mueller ikke fant noen bevis på samarbeid mellom russiske myndigheter og Donald Trumps stab i valgkampen. For øvrig er få detaljer om spesialetterforskernes 400 sider lange rapport blitt kjent, ut over et fire siders sammendrag utarbeidet av justisminister William Barr.

NTB har hele tiden tatt med sin egen fremstilling av Russia collusion, som gikk ut på dato for minst et år siden.

Der konstateres det at spesialetterforskeren har funnet bevis for at Russland forsøkte å påvirke valget. Det skjedde blant annet gjennom en koordinert desinformasjonskampanje og ved et datainnbrudd der
e-poster ble stjålet fra Hillary Clintons valgkampstab.

NTB tar ting i feil rekkefølge: Barrs uttalelser om spionasje kommer etter karikeringen av Trump. Trump snakker aldri normalt, ifølge NTB, han tordner.

– Et kuppforsøk. Dette var et forsøk på å felle presidenten, tordnet Trump onsdag, og fortsatte.

– Det de gjorde, var forræderi, det de gjorde, var forferdelig, det de gjorde, var brudd på grunnloven, sa han til journalister i Det hvite hus. Presidenten krevde straff for dem som sto bak.

Det er dét som er på gang: De skyldige vil endelig bli stilt til ansvar, og amerikanerne vil få se at det ikke er én lov for Loke og én for Tor.

Men europeiske medier er nesten enda verre enn de amerikanske, selv om de ikke er like hysteriske. De setter Trump inn i kampen mot høyrepopulismen.

Det finnes ingen nedre grense for hva man kan få seg til å skrive: «Ignorer fakta. Fortsett diagnostiseringen.»

De harde ordene vil etter alt å dømme nøre opp under en utbredt konspirasjonsteori i høyreorienterte kretser i USA som går ut på at Demokratene og det som omtales som «den dype staten» forsøker å omgjøre Trumps valgseier i 2016.

Så er det opportunt for NTB å skrive om Barr. Nå er hans oppsiktsvekkende ord i Senatets budsjettkomite parkert. At det var en sammenheng mellom Barr og Trumps uttalelser, er det umulig for leseren å forstå. NTB har underslått den.
Møtte i Senatet

Justisminister William Barr møtte onsdag i Senatet, der han ble grillet om innholdet i Mueller-rapporten. Han lovte å offentliggjøre en redigert utgave i neste uke.

Samtidig sa han at han vil åpne en granskning av angivelig spionasje mot Trump som hevdes å ha blitt utført av det føderale politiet, FBI. Dette skal ha skjedd i forkant av at Muellers Russland-granskning ble innledet.

Her legger NTB inn det journalistiske virkemiddelet «angivelig» og «hevdes å ha blitt», som brukes for å vise at det ikke er sikkert at det man referer, stemmer.

Dette er igjen manipulasjon. NTB skriver lenger ned at det ble drevet spionasje, men med en god grunn. Men her gjelder det å unngå å gi Barrs ord noe fotfeste. Alt skal betviles og fremstilles som spekulasjon.

– Jeg tror det var spionasje. Spørsmålet er om det var tilstrekkelig grunnlag? Jeg sier ikke at det ikke var det, sa Barr.

Barrs henvisning til spionasje kan vise til at FBI sommeren 2016 fikk en hemmelig kjennelse fra en domstol til å overvåke Donald Trumps valgkamprådgiver Carter Page.

Nye triks: «Kan vise til», som om det var tvil om hva Barr viste til. Dette er infantilisering av leseren.

NTB omtaler den hemmelige kjennelsen som om det var en kurant affære, når det er en av selve hovedsakene i Barrs lovede granskning: Han opplyste i samme høring at generalinspektøren for FBI og Justis, Michael Horowitz, kommer med en rapport i mai eller juni som utelukkende tar for seg FBI-søknaden om å overvåke Carter Page.

NTB velger å utelate dette, da det ville bli for komplisert å bortforklare så mye.

FBI og justisdepartementet fikk grønt lys til overvåkingen etter å ha overbevist en spesialdomstol om at det var grunn til å tro at Page jobbet for Russland.

Page selv nekter for å ha gjort noe galt, og er ikke blitt siktet for noe kriminelt.

NTB presterer å skrive om FISA-domstolen uten å nevne at søknaden var bygget på Christopher Steeles drittpakke om Trump, som FBI-sjef James Comey selv sa var ikke-verifisert og luguber.

Steele ser ut til å ha fått materialet av russiske kilder. Steele hatet Trump og ville gjøre alt for å ødelegge ham. Det ligger materiale om Steele ved en domstol i Florida som venter på å bli frigitt.

Men vi vet mye allerede. Noe av materialet i rapporten hentet Steele fra en side CNN brukte hvor leserne kunne legge inn eget stoff.

 

Eks-FBI-sjef

Muellers etterforskning sprang ut av frykten for at Russlands forsøk på å påvirke det amerikanske valget også kunne omfatte samarbeid mellom Trump-kampanjen og Kreml.

Den tidligere FBI-sjefen Robert Mueller ble utpekt til å lede granskningen i mai 2017, et valg politikere fra begge sider i Kongressen sluttet seg til da.

– Upåklagelige kvalifikasjoner. Burde bli allment akseptert, sa republikaneren Jason Chaffetz, som ledet kontrollkomiteen i Representantenes hus. Daværende flertallsleder Paul Ryan sa seg også fornøyd.

Da Mueller ble påsatt, hadde FBI gransket Trump i ni måneder uten å finne noe. Nå har Mueller og hans team holdt på i 675 dager med fullmakter som ingen annen i amerikansk rettshistorie, med advokater som var pro-Hillary, uten å finne noe.

Likevel fortsetter Demokratene granskningen. Hvem er det som er syk?

NTB får ikke med seg den tverrpolitiske enigheten som har hersket i Kongressen. Partiene har ført samme politikk de senere år i mange store spørsmål. Det var først med Trump det virkelig kom frem hvor splittet nasjonen er. I toppen har det republikanske establishment vært på samme side som Demokratene.

 

Siden har tonen fra republikansk side blitt en annen, og Trump har stadig omtalt etterforskningen som en «heksejakt».

Det vesentlige her er at Trump våren 2017 sa at hans kampanje var blitt overvåket. Han ble ledd ut. Nå fikk han bevis for at han har rett. Likevel henger medier som NTB ham ut.

Sitatene er utvalgte og fremstiller presidenten som en skrulling.

Renvasket?

– Jeg har ikke sett Mueller-rapporten, jeg har ikke lest Mueller-rapporten, sa Trump onsdag.

– Jeg bryr meg ikke om Mueller-rapporten. Jeg er blitt totalt renvasket, hevdet han.

Nå kan kloke NTB fortelle oss at Trump kanskje selger skinnet før bjørnen er skutt.

De få detaljene som så langt er kjent om resultatene av Muellers omfangsrike etterforskning, trekker imidlertid dét i tvil.

Hvis motparten, dvs. Trump, får poeng, kan man svekke dem ved å så tvil om sannheten: Mueller vil ikke utelukke obstruction of justice, så kanskje det heller ikke er sikkert at det ikke ble funnet Russia collusion?

Barrs sammendrag siterer Mueller på at selv om det ikke finnes bevis for et samarbeid med russerne, kan han ikke slå definitivt fast at Trump ikke har forsøkt å hindre etterforskningen, noe som i seg selv er et alvorlig lovbrudd.

Det NTB hopper elegant over, er at man først må definere en forbrytelse for å kunne kalle noe obstruction of justice. Det var ingen forbrytelse, ergo kan det heller ikke foreligge noen obstruction of justice. Trump hadde full rett til å sparke Comey. Comey skrev memos som han lekket til pressen hvor han påsto at Trump spurte om han kunne droppe etterforskningen av Michael Flynn. Men måten ordene falt på, og tonefallet, er usikkert. Det blir Comeys ord, og Comey er blitt tatt i inkonsistens, maktspill og løgner.

Enda mer ødeleggende er det at saken mot Michael Flynn trolig var et stort overgrep. Han hadde ikke gjort seg skyldig i noe som helst. Også dette vil komme for en dag.

NTB avslutter med å redusere også Barr til en nyttig idiot for Trump. Justisministeren sier imidlertid at hans vurdering er at Trump ikke har gjort seg skyldig i noe slikt.

Det er helt tydelig at NTB og norske medier føler virkeligheten puste dem i nakken.

 

 

Hvis du synes det er viktig at norske lesere forstår hva som skjer i USA, skal du vurdere å støtte oss. Ingen andre gjør denne jobben.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.