Ombudet for FBI og Justisdepartementet, Michael Horowitz, har sluppet en omfattende rapport som kritiserer etatene for 17 betydelige feil i overvåkingen av Trump-kampanjen. Men feilene skyldtes ikke politisk motiv, heter det.

The Justice Department’s inspector general on Monday released the long-awaited internal review concerning the origins of the Russia investigation, revealing that while the probe’s launch complied with DOJ and FBI policies, there are «significant concerns with how certain aspects of the investigation were conducted and supervised.»

Specifically, the report concluded that investigators found no intentional misconduct or political bias surrounding efforts to seek a highly controversial Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) warrant to monitor former Trump campaign adviser Carter Page in the early months of the Russia investigation — but faulted the FBI over numerous «omissions» and «inaccuracies» in the application process.

Den konklusjonen vil Trumps velgere og mange Republikanere ha vanskelig med å godta. Mange av uttalelsene til FBI-ledere har vært anti-Trump. Nestleder Andrew McCabe mente inntil for ikke lenge siden at presidenten kanskje var en russisk agent.

På den andre siden står justisminister Michael Barr som har sagt at det som foregikk mot Trump-kampanjen fortjener betegnelsen spionasje.

Her er det helt ulike vurderinger.

Horowitz’ team har intervjuet et hundretall mennesker og gått gjennom en million dokumenter. Men de har ikke intervjuet en av hovedpersonene, mannen overvåkingen dreide seg om: Carter Page. Det ble aldri reist noen tiltale mot Page, selv om Steele-rapporten påstår at han ble lovet andeler i et russisk oljeselskap under en tur til Moskva.

Den samme rapporten påstår at Trump var i seng med russiske prostituerte på Ritz Carlton i Moskva. Ingen av påstandene har noensinne latt seg bekrefte.

Interesserte vet etterhvert mye om skuespillet rundt søknaden om å få overvåke Carter Page. Søknaden bygget på et arbeid utført av en britisk eks-agent og han fikk materialet fra russiske kilder, fra den tiden han var stasjonert i Moskva.

En anklage mot Trump om at han var et russisk instrument kom altså fra en eks-agent som brukte russiske kilder! Dette arbeidet var betalt av Demokratens valgkampanje. Den ene kandidaten kunne finansiere drittpakke om motstanderen og fikk  FBI til å bruke det som grunnlag for å søke om overvåking av en av Trumps medarbeidere.

Som Sean Hannity pleier å si: You can’t make this up. Dette overgår fantasien.

Men hvis Horowitz skulle hogd inn til beinet av dette renkespillet ville Demokratene vært ferdige. I stedet velger han å gjøre som da han gransket FBIs behandling av Hillarys eposter: Underlagsmaterialet er der og forteller hva som skjedde, men konklusjonene er at det ikke lå noe politisk bak.

I tilfelle agentene Peter Strzok og hans elskerinne Lisa Page er dette latterlig: De utvekslet over 60.000 meldiner som oste av Trump-hat, implisitt og eksplisitt. Å si at det ikke fantes bevis for at deres politiske antipati farvet deres arbeid, er latterlig.

Horowitz mp forklare seg for justiskomiteen i Senatet onsdag 11. desember. Republikanere er rasende: Først har de opplevd å bli herset med av Adam Schiff i tre uker. De trodde at Horowitz ville tørre å ta et oppgjør. Men den gang ei.

Republikanerne vet at deres velgere har fått nok. De ser at det er to slags rettssystemer i dagens Amerika: Ett for de mektige på venstresiden. De kan gjøre hva de vil uten at det får konsekvenser. På den andre siden er presidenten. Han blir stilt for riksrett for noe han ikke har gjort.

Meningsmålinger viser at de uavhengige vender seg mot Demokratene. De kjøper ikke riksretssaken.

 

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!