Professor Stefan Halper har gjort mange tjenester for FBI og CIA gjennom årene, under dekke av å være professor. 

For første gang rapporterer New York Times detaljer fra FBI kontraetterretningsoperasjon mot Trump-kampanjen. Avisen avslører at FBI sendte en agent til London som utga seg for å være en vitenskapelig assistent til en professor, Stefan Halper, som også var FBI-informant.

F.B.I. Sent Investigator Posing as Assistant to Meet With Trump Aide in 2016

Halper hadde invitert Trump-medarbeideren George Papadopoulos til London for å skrive en oppgave om energipolitikk. Der ble han presentert for en dame som kalte seg Azra Turk. Papadopoulos reagerte på navnet. Han er av gresk avstamning og hadde inntatt kritiske holdninger til Tyrkia gjennom mange år.

Etter hvert som samtalen utviklet seg ble hans mistanke vakt om at dette handlet om noe helt annet enn energipolitikk. Halpers rolle har vært kjent lenge, men det er første gang New York Times begynner å nøste i operasjonen mot Trump.

The conversation at a London bar in September 2016 took a strange turn when the woman sitting across from George Papadopoulos, a Trump campaign adviser, asked a direct question: Was the Trump campaign working with Russia?

The woman had set up the meeting to discuss foreign policy issues. But she was actually a government investigator posing as a research assistant, according to people familiar with the operation. The F.B.I. sent her to London as part of the counterintelligence inquiry opened that summer to better understand the Trump campaign’s links to Russia.

Justisminister William Barr har kalt FBIs operasjon for «spionasje», noe flere Demokrater reagerte på under høringen onsdag. New York Times åpner også for at det kan være spionasje.

The American government’s affiliation with the woman, who said her name was Azra Turk, is one previously unreported detail of an operation that has become a political flash point in the face of accusations by President Trump and his allies that American law enforcement and intelligence officials spied on his campaign to undermine his electoral chances. Last year, he called it Spygate.

Skifter side?

New York Times er på vei til å skifte side. Her underbygger avisen det som har vært Trump-leirens påstand hele tiden: At de ble utsatt for irregular overvåking og til og med provokasjoner.

Det var da justisminister Barr sa i en kongresshøring at han trodde Trump-kampanjen ble utsatt for spionasje, at Demokratene ble alarmert.

Mr. Barr reignited the controversy last month when he told Congress, “I think spying on a political campaign is a big deal.” He backed off the charged declaration later in the same hearing, saying: “I think spying did occur. The question is whether it was adequately predicated. And I’m not suggesting that it wasn’t adequately predicated. But I need to explore that.”

Et knippe reportere – Sean Hannity, Tucker Carlson, Laura Ingraham, Byron York, John Salomon, Sara Carter og tidligere statsadvokat Giovanni de Genova, advokat Greg Jarrett og en rekke tidligere tjenestemenn, har gravd frem bevis, bit for bit, som tegner et bilde av en irregulær overvåking av Trump-kampanjen. Det har bare kunnet skje fordi ledelsen for justisdepartemetet og FBI har organisert og sammensverget seg, mot Trump.

Nøste

Hvis justisministeren begynner å nøste i samme tråd er det alvor. Derfor forsøkte Demokratene å gå etter hans karakter i onsdagens høring. At Speaker of the House, Nancy Pelosi, sier William Barr løy for Kongressen, er ekstraordinært. Å anklage landets justisminister for å lyve til justiskomiteen i Senatet, er en påstand som må underbygges. Det gjorde ikke Pelosi.

Barr sa flere ting i denne høringen som må ha utløst panikk hos Demokratene: Barr antydet at han ikke trodde det hadde vært bare en enslig informant hvis FBI virkelig trodde det de hevder de mistenkte: At Trump samarbeidet med russerne.

“Many people seem to assume that the only intelligence collection that occurred was a single confidential informant” and the warrant to surveil Mr. Page, Mr. Barr said. “I would like to find out whether that is in fact true. It strikes me as a fairly anemic effort if that was the counterintelligence effort designed to stop the threat as it’s being represented.”

Hvis FBI virkelig trodde det de selv har hevdet i ettertid, ville de satt inn mye større ressurser. Hvis operasjonen var legitim, dvs basert på troverdige indikasjoner om collusion, ville det vært det eneste riktige. Men nå vet vi at det ikke var noen collusion, og siden Trump-kampanjen ikke på noe tidspunkt ble advart om eller mot russerne, utløser det et annet spørsmål: Var det hele et setup, en operasjon fra starten for å ødelegge Trump med falske anklager?

Ikke i god tro?

Det er 1000-kronerspørsmålet og Barr har antydet at han er på det sporet. Han er ikke alene. Flere etater jobber med å finne ut hva som skjedde. De etterforsker etterforskerne. En av dem er generalinspektøren for FBI og justisdepartementet, Michael Horowitz, som i mai eller juni kommer med en rapport om søknadene FBI sendte inn til spesialdomstolen FISA om om å overvåke Trump-medarbeideren Carter Page. Hovedtyngen av søknaden bygget på rapporten om Trump som den tidligere britiske agenten Christopher Steele utarbeidet. Ikke bare er rapporten forblitt uverifisert – det har vi tidligere FBI-sjef James Comeys egne ord for – men den ble betalt for av Demokratene og FBI visste det. Hvis Barr/Horowitz bekrefter disse antagelsene ligger Comey og flere med ham tynt an.

Boris Johnson med på spillet?

New York Times sneier innom en annen mulighet: At britisk etterretning deltok i setup-operasjonen mot Trump.

British intelligence officials were also notified about the operation, the people familiar with the operation said, but it was unclear whether they provided assistance. A spokeswoman for the British government declined to comment.

Mr. Trump has repeatedly claimed that British intelligence spied on his campaign, an accusation the British government has vigorously denied. Last month, the president quoted on Twitter an accusation that the British had spied on his campaign and added: “WOW! It is now just a question of time before the truth comes out, and when it does, it will be a beauty!”

Kilder bekrefter til New York Times at britene var informert om sting-operasjonen mot Trump-kampanjen. Britene må forvente økt oppmerksomhet: Det var en britisk eks-agent som skrev rapporten hvor det ble hevdet at russerne hadde groomet Trump i minst fem år. Det er herfra påstanden om at Trump var russisk agent, stammer. Men vi har hørt forbausende lite om Steele. Det har kommet frem at han hatet Trump og ville gjøre alt for å hindre at han ble valgt. Men hvorfor skulle en britisk eks-agent ha så mye mot en amerikansk kandidat? Vi har nesten ikke fått vite noe om hvem Steele er.

Men det stopper ikke der: George Papadopoulos var i natt gjest hos Tucker Carlson og han sa at han var i kontakt med utenriksminister Boris Johnsons høyre hånd. Papadopoulos sa at han mistenkte at Johnson var med på FBIs opplegg mot Trump. Det vil i så fall være en skandale så stor at det på må konsekvenser for forholdet mellom Storbritannia og Det hvite hus.

 

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂