Sakset/Fra hofta

De to gjerningsmennene, Kadjo (t.v.) og Montaser Edris (t.h.), som urinerte på sitt svenske ransoffer mens de lo og ropte «jævla svenne». Montaser fikk seks måneders ungdomsvård, men blåser i alt som heter regler. Vi kan trygt skrive at han ikke gidder å forholde seg til det svenske samfunnet. Her hjemme går det knapt en dag uten at vi hører om nye ran fra mørkkledde og mørke ungdomsranere, med og uten bil. Ja, vi skriver dag, for ranene skjer ikke lenger bare på natters tider i mørke bakgater. I forrige uke ble en 19-åring slått, truet med pistol og ranet på Nydalen T-banestasjon i Oslo før kl. 11 en søndag formiddag. Gjerningspersonene ble tatt, men hva kan et sivilisert samfunn stille opp mot en slik forakt for samfunnets regler? Svenskenes metode avler bare mer forakt. Også selvforakt. Fotomontasje: Samhällsnytt.se

Påskeaftens nyhet om at den yngste av de to «svenske» innvandrerguttene som urinerte på sitt ransoffer og filmet det hele, ikke tar «straffen» sin på seks måneders «ungdomsvård» seriøst, burde få flere til å stoppe opp og tenke på hvor våre velferdsstater er på vei. I Sverige funderes det. Her hjemme fortsetter machete-ranene i Oslo.

Gang på gang opplever vi nordboer at vår rettsstat ikke strekker til i møtet med kriminaliteten, volden, ansvarsløsheten, fortielsen og fornedrelsen som har kommet i kjølvannet av masseinnvandringen til våre velferdssamfunn. Sverige er desidert verst i så måte, men vi behøver ikke gå lenger enn til vår egen hovedstad for å se hvordan rettsstaten Norge er i ferd med å undermineres av innvandrerungdom utenfor all kontroll.

Påskeaften skriver så Aftonbladet en sak – som selvsagt for lengst har forsvunnet fra avisens forside, og som ingen andre svenske eller norske medier har nevnt. Saken belyser forhold som i all sin absurditet bør leses av flest mulig. Til skrekk og advarsel.

Dömd för förnedringsrån – rymmer från HVB-hemmet

Den 16-årige pojken dömdes för att ha varit med och urinerat på sitt rånoffer.

Påföljden blev ungdomsvård genom socialtjänsten men det fungerar inte, anser åklagaren.

– Han har avvikit från ungdomshemmet flera gånger, säger åklagaren Mirna Lelic som nu vill se andra åtgärder.

16-åringen Muntaser, med det uskyldige utseendet til høyre på bildet over, var før jul med på å rane en svensk 18-åring på T-banen i Stockholm. Det var ingen uskyldighet å spore den gang.

– Sedan börjar de helt enkelt sparka mig och misshandla mig. Sparkar och slår 30-40 gånger, men de gör inga försök till att liksom träffa ansiktet, utan eller att slå på, de bara, jag kryper ihop som en boll mot marken och bara låter min rygg ta all skada och liksom rumpan och bakdelen av huvudet forteller 18-åringen.

– Sedan väljer [en av dem] att ta fram sitt könsorgan och bokstavligen urinerar på mig och han tar även upp sin telefon och börjar filma det. [Den andre] skriker öppna din mun och när jag vägrar göra det så sparkar han mig allt vad han har i bakhuvudet, så jag gör det och får lite i munnen. Sedan så när de är klara med det så mina byxor blev helt blöta och de tog jackan och byxorna, forteller han.

– De garvar och säger väl jävla vidriga svenne, din horunge, du är så jävla vidrig. De säger massa sånt, bara glåpord, avslutter han. (SVT/Document)

Muntaser ble dømt til seks måneders ungdomsvård. Hadde han vært over 18 år, ville han kanskje fått noen måneder i fengsel, slik ranskameraten Prince Kadjo fikk. Det ville neppe gjort noen forskjell. Muntaser Idris gidder ikke være på ungdomshjemmet.

Han vil mye heller være ute og rane, slik han gjorde bare dager etter at han fikk den latterlige dommen i slutten av februar.

Domen mot 16-åringen kom i slutet av februari. Tre veckor senare kom ytterligare ett åtal för ytterligare rån mot andra ungdomar.

Ett av rånen skedde i Gröndal och bytet blev där jacka och mobiltelefon. 16-åringen agerade då tillsammans med två andra, däribland den pojke som filmade förnedringsrånet.

Han har lämnat HVB-hemmet där han var placerad och vägrat återvända.

I åklagarens inlaga till tingsrätten framgår att ”socialtjänsten har gjort flera försök att få honom att återvända, bland annat genom att kontakta honom och köpa en tågbiljett till honom.” Det har inte hjälpt.

Tenk! Den snille og omsorgsfulle svenske staten har kjøpt togbillett, men han vil ikke komme tilbake. Svenskene må ta grep, og hvilke grep de tar! Påtalemyndighetens Mirna Lelic fortviler.

– Lite klurigt

Mirna Lelic säger till Aftonbladet att det kanske är tänkbart med sluten ungdomsvård, med inlåsning. Men för att det ska bli aktuellt krävs enligt lagen att straffvärdet uppgår till över ett års fängelse.

– Och tingsrätten har konstaterat i domen att straffvärdet är åtta månaders fängelse, så man kommer inte upp över den här gränsen för att döma honom till sluten ungdomsvård. Så det är lite klurigt.

Åklagaren funderar på om socialtjänsten möjligen kan hitta något annat hem som är ”lite mera låst”. Som det är nu fungerar det i vart fall inte.

– Nej, det gör ju inte det, tyvärr, säger Mirna Lelic. Utan något annat måste ju ordnas för honom, det är min uppfattning. Det funkar absolut inte.

Nei, det vet påtalemyndigheten i Sverige, og det vet også politi og påtalemyndighet her hjemme. Våre lovverk, vår tro på rettssamfunnet, på avskrekking og preventive tiltak har slått feil. Gang på gang, år etter år. Hva må til?

Södertörns tingsrätt kommer nu begära in ett nytt yttrande från socialtjänsten. Parterna kommer sedan kallas till ett möte och berätta om sina ståndpunkter.

– Och sedan får tingsrätten fundera ut om det finns någon annan påföljd som är lämplig.

Nye uttalelser fra sosialtjenesten. Et møte hvor man utveksler sine standpunkt. Så er det opp til tingretten å fundera.

Ingen konsekvenser

Ifølge svenske medier er slike fornedringsran med urinering slett ikke noen sjeldenhet i nabolandet. Sveriges Televisions Uppdrag Granskning hadde nylig en lengre reportasje om barn som raner barn, som viser hva vi står overfor.

De har liksom bestämt sig för att oss sätter sig ingen över. Vi står över rättsväsendet. Och jag menar att de här ungdomarna, många gånger har knäckt samhällets koder. De vet ju precis hur de kommer undan med det. De vet att konsekvenserna från samhället och rättsväsendet är ganska svaga. Och den typen av värderingar… När de fått råda under längre tid så blir det ju en total gränslöshet, för att de vet att de kan utmana gränserna hela tiden och komma undan med det. Till sist så kan de också ge sig på en ungdom, urinera på ungdomen, och de vet att det här kommer inte heller få så stora konsekvenser. (SVT)

Ingen konsekvenser. Funderinger.

Vi har sluttet med funderingen. Vi har skrevet om dette i årevis, men selv om vi får flere lesere, og selv om vi vet at dusinvis av hederlige, arbeidende flyktninger sammen med mange innen norsk politi og advokatstanden er like fortvilte over utviklingen som det vi er, skjer det absolutt ingen ting.

Det verste ved dette er tausheten, denne unnfallenheten – og nei, vi tviler ikke på at det finnes politikere som også fortviler over utviklingen – er at det undergraver folks rettsfølelse. Dét vil bli konsekvensene.

Det er farlig, det!

Les også:

Takket være SVT vet vi litt om hvordan den svenske gutten som ble overfalt og fornedret følte seg, men vi har ikke hørt noe som helst om machete-ofrene. Mon tro hvordan de har det?

Ta gjerne kontakt med redaksjonen dersom dere har tips. Document vil at folk skal få vite sannheten. Vi pakker den ikke vekk, men vi trenger din støtte.

Kjøp Klanen her!

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!