Det er lett å bli deprimert av at Lars Vilks ser ut til å være fritt vilt uten at Sveriges elite stiller opp. Men så nedslående er bildet ikke: De venstreradikale forsøkene på å gi Vilks selv skylden biter ikke på opinionen. Kommentarfeltene flommer over av støtte til Vilks.

Den store forskjellen fra tidligere tider er nettet: vidoene fra hva som skjedde på Vilks forelesning er sett av «alle», og den er overbevisende.

En venstreradikal middelaldrende, Jorge Capelán, bosatt i Nicaragua, har fått lov å legge ut en artikkel på Newsmill.se som sier det var muslimene som var ofre. De ble angrepet av en nazist og politiet. Han har fått denne fremstillingen av en 17 år gammel muslimsk jente han kaller F.

Capelán representerer den aggressive venstreradikalismen fra 60-70-tallet, som ikke har noen hemninger. De føler seg hevet over vanlige normer og regler. De kan derfor tillate seg hva som helst av bakvaskelse og løgner. Arne Treholt hadde det samme Ikaros-komplekset. Jan Guillou ble avslørt som KGB-agent, men det affiserte ham ikke.

Disse kvasiintellektuelle er islamismens forbundsfeller, og de skyr ingen midler for å diskreditere de få sjelene som har mot til å stå mot den offisielle konsensus. På en måte er disse reaksjonære venstreradikale blitt den politiske korrekthetens likvidatører.

Nå gjelder det å få tatt kål på Lars Vilks, og ingen løgn er for nedrig. Capelán vet at en muslims utsagn vinner gyldighet i kraft av å komme fra en muslim. Følgelig får han storyen på trykk, mens andre kritiske artikler om det svenske samfunnet, avvises. Newsmill har strammet inn den redaksjonelle linjen.

F.s fremstilling er interessant som et eksempel på psykologisk krigføring.

Därefter visade han en film gjord av en iransk kvinna om profeten Muhammed som homosexuell med böneutrop i bakgrunden. Den innehöll både alkohol, homosexualitet och pedofili. Efter bara två minuters visande av videon började flera ur publiken ropa att videon skulle stoppas. Någon hoppade fram och slog till Lars Vilks. En tjej i publiken ställde sig upp och skrek att man inte får håna islam på detta sätt och då ställde sig en man i 30-årsålders bredvid henne och skrek, «håll käften jävla taliban» och knuffade till henne. När hennes man reagerade och sade till honom fortsatte mannen att skrika «jävla muslimer, jävla invandrare och talibaner, åk hem till ert hemland».

Då bestämde vi oss för att gå, vi ville inte ta del av något bråk, särskilt som poliserna hade börjat misshandla flera ur publiken. Det var många som skrek när de blev slängda i väggen och fick polisens pepparspray i ögonen. Vi försökte gå, men då skrek polisen vid dörren att de som kom i närheten skulle få pepparspray på sig. Så vi satte oss ner igen, men min lillasyster, som är femton år, fastnade bredvid den skrikande killen som slog henne i ansiktet. Flera tjejer runt omkring försökte hoppa på honom men jag sa till dem att sluta och istället ignorera honom eftersom det inte var värt det. Då slog han till mig i nacken.

Jag tittade på polisen som stod precis bredvid för att få en reaktion, all denna misshandel hade nämligen skett framför ögonen på polisen, men han gjorde ingenting. Eftersom polisen inget gjorde tänkte jag att jag måste försvara mig själv så när killen tänkte slå till mig igen så slog jag till honom. Då, när jag slog killen reagerade polisen! Det var en lång och stor polis, han lyfte upp mig och bar bort mig till ett hörn där han slängde mig mot väggen. Jag försökte springa tillbaka till mina systrar men polisen tog tag i mig och höll fast mina händer och la sin arm runt halsen på mig. En ung kille från publiken reagerade och försökte skydda mig och då släppte polisen mig, när jag satt där på golvet slog han mig med batongen två gånger på ryggen.

Artikkelen er lang. Har F. opplevd noe som ikke er kommet frem? Hun hevder det. Hun hevder at svenske medier bevisst har undertrykket disse tingene, fordi det ville ødelagt for oppslagene om Vilks.

Flere lesere har imidlertid sett gjennom videoene fra seansen. Ingen finner noe belegg for hennes påstander. Tvertimot.

Det er politisk interessant. Akkurat som DDR falt fordi folk skaffet seg førstehåndsinformasjon, så rystes det politisk korrekte Sverige av at folk kan se med egne øyne hvor langt muslimer er villig til å gå. De tror ganske enkelt ikke på propagandaen lenger.

Det er faktisk slik at folk som ser videoene oppdager hva som er Vilks prosjekt, hva han forsøker å oppnå. Angrepet på ham på Uppsala-universitetet er nettopp noe av det han forsøker å vise: at alt er i the eye of the beholder. Muslimene velger å tolke inn i bildene en hensikt. De har en beredskap for krenkelse. De bruker den der hvor de «føler» de blir krenket. I et moderne samfunn er det hver eneste dag. De kan ikke godt rive ned reklameboards, eller stanse reklamefilmer. Men kunstnere er sårbare, og kampanjen mot Jyllands-Posten viste muslimenes makt på verdensbasis. Man føler man har noe i ryggen, at man kan svinge svøpen.

Når en enslig kunstner våger å «utfordre» skal han ikke bare settes på plass. Han skal «nøytraliseres».

Upsala Nya Tidning har lagt ut en video av hele seansen. Innslaget av skjellsord er påfallende. Muhammed-rop og «vis respekt din jævla gris» går hånd i hånd. Et nytt uttrykk dukker opp: «jødehore».

http://www.unt.se/tv/#category=390&date=2010-5&clip=933445&startTime=0m0s

Tyvärr för Jorge Capelán så finns det videoupptagningar från föreläsningen så folk kan själv se och avgöra vilka det var som uppviglade, använde våld och hånade poliser och andra studenter. Det var muslimerna.

Det måste vara jobbigt för en vänsterorienterad journalist som Capelán att tolkningsföreträdet och nyhetsvärderingen en gång för alla gått förlorad för honom och hans kollegor genom framväxten av s.k. «sociala medier».

Elin Eriksson,
..
Att man låter sådana här propagandistiska lögner framträda på newsmill…men det är klart, det är väl er (Capelans) rätt till yttrandefrihet.
Skrämmande, thank god för mobilkameror och internet. Sorry muhammed Marx.

Aron Norrby,
..
Jorge! Ditt vittne har helt fel. Allt som hände finns dokumenterat. De muslimer som agerade var oerhört hatiska och gick till angrepp mot Vilks och mot den publik som försökte lugna ned stämningen, denna man blev misshandlad utan att försvara sig, andra muslimer försökte skydda honom. Jag tycker synd om vanliga muslimer som får ta emot en massa skit för att några få inte sköter sig. Det du skriver är nära nog förtal tyvärr.

Aaron Borja
..
Jorge Capelán borde som «journalist» ha lärt sig att granska sina källor. Det han återberättar är ju inget annat än lögn och förbannad dikt från början till slut. Som många redan har skrivit så finns flera filminspelningar från föreläsningen. Ingen av dem stödjer påståendena i artikeln.

För att ta ett exempel, mannen i 30-års åldern som enligt den «17 åriga F:s vittnesmål» knuffar och skriker rasistiska tillmäten till en kvinna, finns med i bl.a den här filmsekvensen. Skriker han rasistiska tillmäten? Nej. Knuffar han någon? Nej. Är han nazist, Jorge Capelán, för att han ber en muslimsk kvinna visa respekt mot Lars Vilks? Nej:

Markus Nyberg,
..
Jag har tidigare tittat på hela videoupptagningen från föreläsningen, har man sett den kan man uttyda ett trettiotal rena lögner i ovanstående text. Så i egentligen borde hela texten vara ointressant, men det är den inte, för den sätter tydligt finger på hur det fungerar inom många muslimska kretsar. Lögn byggs på lögn för att alltid framställa den egna gruppen som förtryckta offer mot den hemska överheten även om det är så långt bort i från sanningen man kan komma.

Brumswick,
……
Man kan inte annat än beundra Vilks noggrannhet och precision och mod. Säkert ingen slump att han noggrant förolämpar majoritetskulturens religion under 15 minuter för att sedan utstuderat förolämpa islam vilket genast avslöjar ett stort antal av åhörarna som grobianer. Vidare är det nog ingen slump vilket konstverk han använder sig av, nämligen en film som gjorts i reaktion på förtryck av homosexuella.
Sen beundrar jag Vilks kyla, han är ju fullt medveten om vad som kommer att hända, är liksom hela poängen med föreläsningen. Heheheh, vilken kille alltså.

Martin A,
..
Det finns video på youtube där man ser upptakten till när personen de sedan slår och spottar på först blir jagad i salen (som utan tvekan är den person F beskriver). Jag var själv där på plats och för mig låter hennes utsaga som en ren rövarhistoria, jag uppfattade verkligen inte några nazister i publiken (den muslimska mobben utgjorde de enda totalitära extremisterna på plats) och det var inte nån annan än den muslimska mobben som var ute för att slåss eller de facto slogs eller angrep någon vad jag såg eller uppfattade (och tycker mig ha haft god uppsikt över salen och händelserna under hela förloppet). Bland annat kan höra hur de vill ge sig på personen i fråga för att han är «en judehora» och «jävla jude» (vilket kan vara svårt att kombinera med att vara nazist kanske?). Värst var nog när de högt och ljudligt fördömde homosexualitet som «onaturligt» och «en synd», «en sjukdom», etc (apropå filmen Lars ville visa) under och också efter attacken (det inbegrep unga män såväl som gamla kvinnor på plats, lite av detta hetsande har fastnat på videon från UNT men långt från allt).

Video på mannen i fråga de ville slå ned, men som de nöjde sig att örfila och spotta på (och som uppenbarligen är någon ond nazist i hennes lögnaktiga(?) berättelse):

Efter att de jagat honom och tvingat honom att sätta sig ned samt kallar honom «jävla judehora bland annat»

http://www.youtube.com/watch?v=z2irB3Df5f8

Först när de vill slå ned honom och sedan jagar honom till hans plats:

Under evakueringen så finner man det tydligen vara fritt fram att slå (och ocvkså tydligen enligt uppgift, spotta) på honom. Detta kan ni se i slutet av denna youtube video:

Innan Jorge Capelan valde att publicera den anonyma textförfattarinnans medvetna eller omedvetna uppenbara lögner så kanske han borde konsulterat det extensiva bevismaterial som faktiskt ligger uppe till allmän beskådan på youtube (och som enligt mig som var på plats ger en förvånansvärt klar bild av händelseförloppet om det kombineras med UNTs film från hela föreläsningen),

J.D.

NRKs Kulturbeite hadde idag et innslag om svenske politikeres taushet. Tidligere Norden-korrespondent Berit Rekaa hadde ikke forstått noe av Lars Vilks’ prosjekt. Men hun var enig i at tausheten fra politikerne og organisasjonene er påfallende. Hun forklarte det med den svenske nøytraliteten: man vil ikke ta stilling.

Men nå har et par tre ledende aviser tatt stilling og krever at andre gjør det. Kanskje det vil påvirke opinionen til å engasjere seg, spurte Rekaa.

Hun har ikke fått med seg, etter flere år i Sverige, at det råder en stor tillitskløft mellom grasrot og elite i Sverige. I en enkel avstemning på Newsmill er 82 % positive til Lars Vilks.

Tidningarna tiger om hur muslimer trakasserades i samband med föreläsningen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.