Nytt

Det skal ha vært minst 50 personer som møtte opp på Vilks forelesning ved Universitetet i Uppsala for å vise sin misnøye med den svenske kunstneren. Anders Montelius var en av 260 publikummere, og ble øyenvitne til overfallet under forelesningen om kunst og ytringsfrihet.

40 personer demonstrerte utenfor lokalene hvor Vilks skulle holde foredrag. En høylytt protesterende kvinne måtte vises ut av salen før foredraget startet:

– Det var en ganska hätsk stämning inne i lokalen.

Fem minuter in på föreläsningen såg Anders Montelius hur en hel grupp åhörare som satt på första bänk rusade fram och gav sig på Vilks.

– Det känns inte som en tillfällighet att de satt på första raden. Åtminstone en av dem fick in ett knytnävsslag i ansiktet på Vilks som sänkte honom, säger Anders Montelius.

Säkerhetspersonal som fanns på plats ingrep i tumultet och polis tvingades använda pepparsprej för att hejda argsinta åhörare.

– De grep en hel del personer i lokalen, säger Montelius.

Enligt uppgift skallades Vilks i bröstet och fick ett knytnävsslag i ansiktet så att hans glasögon gick sönder.

– Det här är ett exempel på när toleransen besegras av intoleransen, säger Anders Montelius.

Før overfallet startet skrek menn i salen til Lars Vilks. – Du er et esel, du er en gris. En hund! Da Vilks svarte at han har flere muslimske venner, ble han umiddelbart avbrutt: – Du juger!

Vilks innledet foredraget med en presentasjon av kunstverk som på ulike vis har utfordret kunstens grenser gjennom å provosere religion: maleriet Piss Christ, paven som som blir truffet av en meteoritt, et kors med innlagt penis. – Men en religion har vært unntatt kunstneriske provokasjoner. Og det er islam. Utstillerne er redde for personalets sikkerhet, forklarte Vilks.

Vilks snakket også om den iranske kunstneren Sooreh Heras verk som behandler profeten Muhammed, islam og homoseksualitet, men da han viste Heras videokunstverk «Allah ho gay bar» mistet flere blant publikum besinnelsen. En mann i publikum sprang mot Vilks og flere menn reiste seg og beveget seg i samme retning:

– Det där är inte konst, det är porr, skriker någon i publiken.

Sedan går allt fort. En person på främre bänkraden reser sig, springer fram mot Lars Vilks och utdelar ett slag mot hans huvud. Samtidigt reser sig andra personer och rör sig i riktning mot Vilks. Flera poliser springer dit och övermannar dem. Minst en person får pepparsprej i ögonen. Samtidigt förs Vilks ut ur lokalen. Efter några minuter berättar Magnus Hänström, som leder polisens insats, att föreläsningen är inställd av säkerhetsskäl. Jubel utbryter. «Mo-ham-med, Mo-hem-med», skanderar en talkör. En ensam kvinna skriker:

– Det här är mot yttrandefriheten, fattar ni inte det?
Hon möts av burop.

Lokalen utryms. Utanför pågår redan en demonstration. «Sluta skända våra profeter Mohammed och Jesus», står det på ett av plakaten.

For øvrig kjøpte et nederlandsk museum Heras fotoserie i 2007, men våget ikke å stille ut montasjen der to homofile menn er utstyrt med masker av Muhammed og svigersønnen Ali.

Dagens overfall på Lars Vilks stiller unektelig Nidaros-biskop Tor Singsaas og styreleder i Islamic Cooperation Ali Gotvassli i et underlig lys, da de for noen dager siden valgte å gå ut med kraftig kritikk av artisten Hans Rotmos uttalte frykt for å kritisere islam og samtidig hevdet at det ikke finnes noen grunn for slik frykt.

Ergo: Vilks attackerad på universitetet

Dalarnas Tidningar: Han blev vittne till misshandeln av Lars Vilks

Via Snaphanen