Nytt

Ifølge Johan Lundberg på Axess er Uppsala sentrum for høyreekstrem islam. Han fryktet at det ville bli voldelige opptrinn. Det ble det. Videoene er instruktive: det dreier seg ikke bare om et fåtall personer, men en stor del av publikum som kom for å stanse forelesningen og hetse Lars Vilks. Man ser detaljer som jentene som forsøker å provosere en svenske som sitter bakerst. Dette var et angrep på hele det svenske samfunnet.

Alle som ikke er med på notene, blir hetset.

Også politiet. Selvsagt.

Skildringen av Vilks er som en profet som ikke viker overfor faren. Joel Bergroth, kunsttuderende i Uppsala, forteller:

– När Vilks kom in i lokalen och tog fram sin mobil skrek folk och ifrågasatte att han fotograferade dem. Då gick Vilks fram mot dem och de fortsatte skrika men Vilks sa först inget. Till sist drog några säkerhetsvakter bort honom, berättar Joel Bergroth för DN.se.

Därefter fortsatte provokationerna. Några män skrek åt Vilks att det han gör inte är konst och att han skändar profeten Muhammed. Vilks svarade med att säga att vad som var konst inte bestämdes av männen:

– Vilks svarade kort att «det bestämmer inte du», berättar DN:s Thomas Anderberg som befann sig i lokalen.

När de 260 åhörarna hade satt sig i bänkarna bad den ansvarige från filosofiska institutionen alla att vara tysta och att ställa sina frågor efteråt.

Vilks föredrag gick under rubriken «Rondellhunden som konstprojekt» och handlade om konst och yttrandefrihet och var tänkt att diskutera var gränserna för yttrandefriheten går.

Vilks inledde med att visa exempel på konstnärer som utmanat yttrandefriheten och visade bilder av en del provocerande konst som utmanade kristendomen, varav flera anmälts men där ingen konstnär dömts. Han nämnde bland annat förintelseförnekaren David Irving och en rad konstnärer som framställt konst där Jesus, jungfru Maria och påven varit en del av bilden.

– Efter närmare tio minuter in i föreläsningen började Vilks visa en film gjord av konstnären Sooreh Hera som visade två homosexuella som har sex med varandra samtidigt som de bär Muhammedmasker, berättar Joel Bergroth. Då blev några män mycket upprörda började skrika.

«Det här är porr, du skändar vår profet! Du kan inte visa det här».

«Folk skrek och rusade fram mot Vilks»