Nytt

Under en forelesning i Karlstads universitet ble Lars Vilks i kveld (21/2) angrepet av eggkastende ungdommer. Under forelesningen «Yttrandefrihet och dess gränser» viste Lars Vilks en tegning av Mohammed og H.C. Andersen utenfor en kro med Tuborg-skilt. Slikt skaper som vanlig reaksjoner i dagens Sverige.

Tumultet uppstod cirka 20 minuter in i föreläsningen «Yttrandefrihet och dess gränser», som var arrangerad av utrikespolitiska föreningen, i universitetets aula.

Äggkastningen startade då Vilks visade upp ett av sina konstverk för åhörarna.

– När han visade en bild av profeten Muhammed tillsammans med HC Andersson utanför en krog med en Tuborgskylt i bakgrunden reste sig ett tiotal killar i publiken och kastade ett tiotal ägg. Då tog Vilks livvakter med sig honom ut ur lokalen, säger universitetets kommunikationschef Joachim Gustafsson.

Personerna skrek även slagord mot konstnären – som dock klarade sig helt oskadd.

– Det blev lite oroligt där i bänkraderna. Det var en hel rad som reste sig upp och kastade ägg och skrek. Men mina livvakter var blixtsnabba. Jag blev inte träffad av någonting, säger Lars Vilks efteråt.

Han tar händelsen med ro, men tycker att det är tråkigt att universiteten inte är fredade från attacker.

http://www.expressen.se/nyheter/lars-vilks-attackerad-i-karlstad/