Den 6. februar skrev vi en artikkel fra Sverige med tittelen Innvandrergutter urinerer i munnen på svensk gutt og filmer ydmykelsen. Denne saken vakte stort engasjement. Kan hende fordi den viser at det ikke er fattigdom som driver kriminalitet blant innvandrergutter, men noe ganske annet; behovet for å dominere og ydmyke.

Spesielt menn reagerte sterkt på at den urinerende innvandrergutten forlangte at offeret «Liam» skulle «åpne munnen», hvilket han da også ble tvunget til. Umenneskeligheten og den rå demonstrasjonen av makt og dominans gjør at dette blir noe annet for menn enn for eksempel en artikkel om en tenåringsjente som blir voldtatt. I denne saken kunne menn sette seg i offerets sted. Og de likte det ikke. Det gjorde dem fly forbannet.

Artikkelen ble mye delt. Den ble den meste delte nyhetssaken i sosiale medier i Norge den dagen, ifølge Storyboard.

Det tok lang tid før gammel-media kom på banen med saken i Sverige. Først igår, 11. februar kom SVT med et intervju av ransofferet «Liam»:

«Liam» står frem anonymt i intervjuet med SVT. Han forteller om flere timer med mishandling mens overgriperne forsøkte å presse ham for penger på bankkortet.

– Sedan börjar de helt enkelt sparka mig och misshandla mig. Sparkar och slår 30-40 gånger, men de gör inga försök till att liksom träffa ansiktet, utan eller att slå på, de bara, jag kryper ihop som en boll mot marken och bara låter min rygg ta all skada och liksom rumpan och bakdelen av huvudet forteller 18-åringen.

– Sedan väljer [en av dem] att ta fram sitt könsorgan och bokstavligen urinerar på mig och han tar även upp sin telefon och börjar filma det. [Den andre] skriker öppna din mun och när jag vägrar göra det så sparkar han mig allt vad han har i bakhuvudet, så jag gör det och får lite i munnen. Sedan så när de är klara med det så mina byxor blev helt blöta och de tog jackan och byxorna, forteller han.

– De garvar och säger väl jävla vidriga svenne, din horunge, du är så jävla vidrig. De säger massa sånt, bara glåpord, avslutter han.

De to overgriperne ble identifisert av overvåkningskameraer og arrestert.

SVT debatterte overfallet på «Liam» på Aktuelt.  Carin Götblad, sjef i politiregion Mitt, sa at hun har registrert «flere tilfeller» der ofrene urineres på. Overgrepet mot «Liam» er ikke enestående., sa hun.

Carin Götblad, sjef i politiregion Mitt – skjermdump fra Aktuelt

Den sosialistiske innenriksministeren Mikael Damberg, synes ikke han selv skal ha noen forklaringer på at ungdomsran i Sverige øker. Han venter på at kriminologer og andre skal fortelle ham hva dette kommer av, sier han. Men han mener at det er «brist i foreldrerollen» og at samfunnet ikke har grepet inn tidlig nok mot de kriminelle tenåringene. Vi ser at dette skjer i de mest «utsatte områdene», de segregerte områdene, sier han. Og legger til at det er derfor de har et program som skal minske «kløften» og segregeringen.

Det har vært en dobling av antall anmeldte personran mot barn under 18 år i løpet av de tre siste årene. Dette «programmet» som innenriksminister Mikael Damberg mener skal bremse segresjonen, ser ikke ut til å ha noen som helst effekt. Å betrakte disse overgriperne som ofre på lik linje med de virkelige ofrene er en elendig strategi for fremtiden.

Det er klart at dette avviker fra våre grunnleggende verdier, sier professor Clara Hellner. Dette kan bero på en gruppekultur, sier hun.

«En gruppekultur hvor ranerne ser sitt offer som tilhørende en annen gruppe og dermed lovlig vilt», legger SVT til…

Dom i denne saken faller 18. februar.

SVT

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.